Advarer forældre: Sker for hvert tredje barn

10/06/2023 11:57

Jesper Bengtson

Nyheder
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Der skal passes på børnene henover sommeren

Mest læste i dag

Sommerferien står for døren, og store som små vil ud at nyde sommervejret.

Men en dejlig dag i solen kan ende med smertefulde solskoldninger og en øget risiko for kræft, hvis vi ikke husker at følge solrådene om skygge, solhat og solcreme.

I en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse angiver 32 pct. af forældre til hjemmeboende børn under 18 år, at deres barn blev solskoldet, da de holdt sommerferie sidste år.

Værst ser det ud for de børn, der holdt sommerferie i udlandet. Her angiver 51 pct. af forældrene, at deres barn blev solskoldet.

Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Forældre skal tage ansvar
De nye tal bekymrer Peter Dalum, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelses Solkampagne:

“Tallene viser tydeligt, at vi som forældre skal gøre mere for at solbeskytte vores børn -både når vi holder ferie i Danmark og især når rejsen går sydpå”, siger Peter Dalum.

Det er især vigtigt at passe godt på familiens yngste i sommersolen. 

Det skyldes, at celledelingen i overhudens pigmentceller er størst tidligt i livet, når hudens overflade vokser. Uv-stråling har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale.

Jo tidligere børn udsættes for skadelige uv-doser fra solen, jo længere tid har skaderne også til at udvikle sig til hud- og modermærkekræft senere i livet.

Gælder børn i alle aldre
De små børn bliver bedre solbeskyttet end de store. 

I rapporten angiver 20 pct. af forældre til børn i alderen 0-5 år, at deres børn blev solskoldet på ferien, mens det gælder for 37 pct. af børn i alderen 11-15 år og 42 pct. Af de 16-17-årige.

Det tyder således på, at der bliver flere solskoldninger i takt med, at børnene bliver ældre og selv skal stå for solbeskyttelsen.

“Et godt råd til forældre med større børn er at være gode rollemodeller i solen. Hvis vi selv husker solcremen og solhatten og holder os i skyggen midt på dagen på sommerferien, er der god chance for, at vores børn gør det samme”, siger Peter Dalum.

Hvis du har børn i skolealderen, så tip deres lærer om det nye vers, som kan ses her.