Advarer mod skjult fare i disse byer: Mænd er mest udsatte

Skrevet af Mathias Busekist

28/11/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
TrygFonden er med et nyt studie med til at kaste lys over en skjult fare.

Mest læste i dag

Et nyt observationsstudie fra TrygFonden vidner om en skjult fare i danske byer, der kan bryste sig af at have havne- og kanalmiljøer. Desværre vidner tallene om, at især mændene ikke er forsigtige nok, når de færdes i området.

Ifølge TrygFonden, der har rettet fokus mod mod 269 nærdrukneulykker i landets tre største byer, skyldes det blandt andet, at især mænd, mellem klokken 23 og klokken tre om natten, bruger kajkanten som toilet.

TrygFonden har videre været i stand til at konkludere, at 29 procent af mændene var påvirkede. For kvinder var tallet på 15 procent, skriver B.T.

Desværre viser tallene videre, at det i ni ud af ti tilfælde har været mænd, som er druknet i havne og bykanaler i perioden fra 2001 til 2020.

Derudover har TrygFonden med sit studie vist, at mændene langt oftere alene, når de falder i vandet.

TrygFonden fremhæver, at der har været stort fokus på at skabe liv ved mange byers havne, men at den nødvendige sikkerhed ikke altid er fulgt med.

"Desværre har man ikke altid haft tilstrækkeligt fokus eller nødvendig viden til at indtænke forebyggende og livreddende foranstaltninger. Vi håber, ekspertgruppen (som er nedsat af transportministen, red.) kan bruge den nye viden i arbejdet med at forebygge utilsigtede fald i havnene og til at skabe bedre og synlige flugtveje for dem, der alligevel falder i vandet," siger René Højer, projektchef i TrygFonden, og slår fast, at fleste nærdruknehændelser fortsat sker, når det er lyst og uden alkohol involveret.

Han kommer i den forbindelse med en række råd til, hvordan man skal agere, nu hvor man så småt nærmer sig julefrokostsæsonen.

"Det er vores indtryk fra vores analyse, at kvinder er gode til at følges hjem fra byturen. Hvis vi kunne få mændene – både de unge og de voksne – til at gøre det samme, er vi nået langt. For er der en ledsager, når man falder i vandet, er der også større chance for, at man kan blive reddet op."

Derudover opfordrer han de unge til at holde sig fra vandet, når de er berusede, og hvis du ser en beruset person nær vandet, kan du hjælpe dem med at komme væk derfra og ind i en taxa, så de kan komme hjem i god behold.