Advokat: Systematisk dårlig kultur i rigmandsbank

Skrevet af admin

20/10/2014

Mest læste i dag

Det var ikke finanskrisens skyld, at den lille rigmandsbank Capinordic Bank gik ned i 2010 - det var i stedet en generel uforsvarlighed i banken.

Sådan lyder det hårde startskud fra Finansiel Stabilitet i retssagen mod tre nøglepersoner mandag i Østre Landsret. Mændene afkræves 400 millioner kroner.

Sagen er den første af en stribe om erstatning efter kollaps i bankverdenen, og cirka 40 lånesager skal endevendes.

Den tidligere direktør Henrik Juul, bestyrelsesformand Claus Ørskov og bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad afviser dog, at de har optrådt uforsvarligt og sjusket.

Også topfolk i seks andre banker er sagsøgt i andre sager for samlet set godt over tre milliarder kroner.

- Denne sag er unik i forhold til omfanget af den uforsvarlighed, der er udvist i driften af banken, siger advokat Kim Trenskow.

Sammen med fire andre advokater repræsenterer han det statslige selskab, der tager sig af sammenbrudte banker.

Det første bestyrelsesmøde i Capinordic Bank i 2006 varede kun i halvanden time. Der var flere punkter på dagsordenen, og man nåede at bevilge lån for en halv milliard kroner.

Den historie bruger advokaten til at vise, hvor ringe grundlaget var for beslutninger om lån.

En af de sagsøgte er bestyrelsesmedlemmet Lasse Lindblad, der også var direktør for bankens moderselskab.

- Han er blevet kaldt bankens fodermester, noterer advokat Trenskow. For Lindblad var god til at skaffe opgaver og var så aktiv, at han var den reelle direktør, lyder det. Men et bestyrelsesmedlem må ikke have med driften at gøre.

Lasse Lindblad, bestyrelsesformand Claus Ørskov og direktør Henrik Juul afviser at være ansvarlige for tab.

Og deres advokater siger, at Finansiel Stabilitet har pustet sagen unødigt op ved at påstå, at det har været helt galt med bankens kultur.

- Vi kunne stå med en fjerdedel af sagen og være færdige til jul, hvis man havde begrænset retssagen til at handle om de tab, der er lidt, siger advokat Morten Samuelsson.

Påstanden gør, at de tre landsdommere også tvinges til at høre om 14 lånesager, som ikke gav tab.

At Lasse Lindblad var aktiv med hensyn til flere lån, var helt naturligt, fordi han havde godt kendskab til kunderne, fastslår advokaten. Også advokaten for direktør Henrik Juul undrer sig over Finansiel Stabilitets påstand om den dårlige kultur.

- Finanskrisen var som en tornado, der barberede 78 procent af egenkapitalen i bankerne. Alle banker blev ramt, noterer advokat Mogens Gaarden.

/ritzau/