Afklaret Ritt Bjerregaard: Sådan vil jeg dø

Skrevet af Julie Møller

28/09/2020
Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Ritt Bjerregaard vil selv bestemme over sin død.

Dagens topnyheder

Der er en ting i livet, der er sikkert. 

Det er, at vi en dag alle sammen skal herfra. Det er en svær tanke for mange, og det gør også, at der er mange, der ikke snakker højt om, hvordan de ønsker at dø.

Det er ikke tilfældet for tidligere minister og overborgmester Ritt Bjerregaard. Hun er uhelbredeligt syg af kræft, og hun ved godt, hvordan hun ønsker, at hendes sidste tid skal foregå. Det fortæller hun til Berlingske.

“Jeg vil drikke en god flaske champagne, spise de nødvendige piller, gå i seng og ikke vågne mere,” fortæller hun til avisen. 

Aktiv dødshjælp i Danmark 

‘De nødvendige piller’ er et billede på, at Ritt Bjerregaard er fortaler for, at aktiv dødshjælp bliver lovligt i Danmark. 

Det er det ikke lige nu, og hvis det ikke bliver ændret, så rejser ekspolitikeren til Schweiz, når tiden er, hvor aktivt dødshjælp er lovligt. 79-årige Ritt Bjerregaard fik konstateret endetarmskræft i 2015, og og siden har den sat sig i lungerne.

Ritt Bjerregaard går ind for at lovgivningen ændres, så aktiv dødshjælp bliver lovligt i Danmark. Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix

Til Berlingske siger hun, at aktiv dødshjælp er en privat sag, og det bør andre ikke blande sig i. Hvis man er ved sine ‘fulde fem’ og ‘selv ønsker det’, så bør det være en mulighed i Danmark. 

Hvad er aktiv dødshjælp?

Aktiv dødshjælp er handlinger af læger, der har til hensigt at bringe en patients liv til ophør.  Det betyder, at lægen aktivt hjælper aktivt patienten med at dø, skriver Det Etiske Råd.

Det er ikke aktiv dødshjælp, når en læge vælger at undlade at påbegynde eller afbryder en livsforlængende behandling. Det er derimod passiv dødshjælp, oplyses der.

Ved aktiv dødshjælp dør patienten af medicin, mens patienten i tilfældet af passiv dødshjælp dør af sin sygdom. 

Kilde: Videnskab.dk