Alternativet: Danskerne bør stemme om EU-asylpolitik

Skrevet af admin

20/10/2015

Mest læste i dag

Folketinget tager tirsdag hul på behandlingen af det lovforslag, der skal munde ud i en folkeafstemning om at omdanne Danmarks EU-retsforbehold til en såkaldt tilvalgsordning.

Men samme dag skal Folketinget også tage stilling til, om befolkningen også skal have lov til at stemme om, hvorvidt Danmark bør gå med i EU's fælles asylpolitik.

Det område er ellers højt og tydeligt undtaget fra de retsakter, som Danmark tilslutter sig, hvis folkeafstemningen den 3. december ender med et ja.

Men Alternativet, Folketingets nyeste parti, foreslår, at folkeafstemningen også kommer til at omfatte netop asyl- og indvandringspolitikken.

- Der er ikke ét land, der kan klare den udfordring, vi står over for i Europa. Det bliver vi simpelthen nødt til at samarbejde omkring. Vi synes, det er fuldstændig åndssvagt at stå uden for et solidarisk samarbejde omkring sådan en situation, siger Rasmus Nordqvist, EU-ordfører for Alternativet.

Fem af Folketingets partier - Venstre, Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Konservative - står sammen om aftalen om at sende retsforbeholdet eksklusive asylpolitikken til folkeafstemning.

De Radikale ønsker ellers, ligesom Alternativet, at gå med i den fælles asylpolitik. Men partileder Morten Østergaard kalder Alternativets forslag for et "paradeforslag".

Aftalen om, at asylpolitikken holdes ude, er nemlig en betingelse for, at der overhovedet kommer en folkeafstemning. Ellers ville V, K og S slet ikke have sendt retsforbeholdet til afstemning, forklarer han.

- Jeg tror, at alle de seneste måneder har kunnet se, at der skal europæiske løsninger til. Men jeg erkender også, at der ikke er et flertal i Folketinget, der er modent til at spørge befolkningen om det nu, så derfor må vi lægge det til side, siger Morten Østergaard.

- Det centrale er, at det ikke er den fælles asyl- og udlændingepolitik, vi stemmer om. Det, vi gerne vil have befolkningens opbakning til, er at melde os ind i det nye Europol, fastslår han.

Rasmus Nordqvist afviser blankt, at der er tale om et paradeforslag.

- Vi stiller altså ikke forslag for sjov. Når vi stiller forslag, er det fordi, vi vil have det gennemført. Det gælder, hvad end det handler om denne her folkeafstemning, om medicinsk cannabis eller at fjerne transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme.

Alternativet mener, at de fem aftalepartier begår en "fejlanalyse", når de holder asylpolitikken ude af folkeafstemningen.

- Vi mener faktisk, at der er en fare for, at der er nogle, der ikke vil stemme for, netop fordi det her ikke er med. Jeg har hørt flere, der siger, at så er det de facto et nyt retsforbehold omkring flygtninge og asylpolitikken, man stemmer om, siger Nordqvist.

/ritzau/