Amnesty: Begge parter i Ukraine begår krigsforbrydelser

Kidnapninger, drab og tortur finder sted i Ukraine, hvor regeringen i Kijev og prorussiske separatister i flere måneder har bekæmpet hinanden. Og det er begge sider i konflikten, der forbryder sig mod menneskerettighederne.

Det er konklusionen på en Amnesty-rapport.

- Alle parter i denne konflikt har vist foragt for civile menneskeliv og krænker åbenlyst deres internationale forpligtelser, siger Amnestys generalsekretær, Salil Shetty, i rapporten, som er offentliggjort søndag.

I rapporten har adskillige civile beskrevet, at ukrainske styrker har skudt tilfældigt mod en række nabolag.

- Deres (de civiles, red.) vidneudsagn tyder på, at angrebene var vilkårlige og kan være krigsforbrydelser. Vidner har også beskrevet, at separatister har kidnappet, torteret og dræbt naboer, lyder det i rapporten.

Den London-baserede rettighedsgruppe retter samtidig kritik mod Rusland, som af Vesten er blevet anklaget for at sende soldater og våben til oprørerne i den østlige del af Ukraine.

Ifølge Amnesty har Rusland "opildnet til separatisters forbrydelser" i Ukraine både ved at blande sig direkte i konflikten og ved at støtte oprørerne.

Gruppen er angiveligt i besiddelse af satellitbilleder og vidnebeskrivelser, som er "troværdige beviser" for en russisk strøm af våben.

Samme påstand er kommet fra vestlige landes ledere og Nato, men Rusland har tidligere afvist beskyldningerne som propaganda.

- Rusland er nødt til at stoppe den konstante strøm af våben og anden støtte til en oprørsgruppe, der er stærkt involveret i grove menneskerettighedskrænkelser, står der i rapporten.

Amnesty har yderligere ifølge rapporten beviser for, at frivillige grupper, der arbejder på det ukrainske militærs side, har kidnappet og pryglet mennesker i landet.

- Civile i Ukraine fortjener beskyttelse og retfærdighed. Uden en grundig og uafhængig undersøgelse er der en reel risiko for, at ukrainerne vil få ar og bære nag i generationer, siger Shetty.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip