Amnesty efter møde om Eritrea: Vi er stadig bekymret

Skrevet af admin

04/12/2014

Dagens topnyheder

Selv om Amnesty International og en række andre organisationer torsdag var til møde hos Udlændingestyrelsen i forbindelse med en omstridt rapport om Eritrea, er menneskerettighedsorganisationen ikke blevet klogere på, hvorvidt der er forbedrede forhold i det afrikanske land.

Sådan lyder det fra juridisk konsulent i Amnesty International Claus Juul, der var en af organisationens repræsentanter til mødet i Udlændingestyrelsen.

- Der kom ikke noget nyt under mødet. Der kom ikke noget, som gjorde, at vi sagde: Så forstår vi det bedre, siger han til Ritzau.

- Det har ikke flyttet vores oprindelige bekymring om, at vi har en rapport, som peger i en hel anden retning end alt andet tilgængelig materiale. Samtidig er den baseret på kilder, som, vi ikke synes, fremstår overbevisende, når vi læser det, de siger, siger Claus Juul.

Udlændingestyrelsens rapport fik i weekenden en hård medfart, da professor Gaim Kibreab, den ene af rapportens to navngivne kilder, trak sig fra rapporten, fordi han følte sig forrådt og misbrugt af de danske embedsmænd.

Udlændingestyrelsen har afvist kritikken. Man vil dog udsende et appendiks til rapporten, der kommer til at indeholde nye kommentarer fra Gaim Kibreab, hvor han kan konkretisere sin kritik.

Rapporten konkluderer, at det er sikkert at sende desertører og militærnægtere fra Eritrea tilbage, hvis de underskriver et såkaldt angrebrev og betaler en strafskat. Det har fået kritikerne til at råbe højt.

Ud over professoren er der kun en anden navngiven kilde i rapporten, mens resten er anonyme. Det er problematisk, siger Amnesty, der mener, at rapportens konklusioner strider mod det nuværende gængse materiale.

- Rapporten kolliderer i den grad med alle andre rapporter. Der ligger noget betryggende i, hvis de fleste aktører og sagkyndige er enige på området. Men her står vi i en situation, hvor der ikke er noget andet materiale, der siger, at "det går så godt" i Eritrea, siger Claus Juul.

På baggrund af rapporten vil myndighederne nu genoptage behandlingen af asylsagerne med de eritreere, som lige nu opholder sig i Danmark.

/ritzau/