Amnesty: Malala har bevist hun ikke er en døgnflue

Skrevet af admin

10/10/2014

Dagens topnyheder

Det giver rigtig god mening, at 17-årige Malala Yousafzay, som i 2012 blev skudt i hovedet af et Taliban-medlem i en skolebus, modtager Nobels fredspris i år, selvom hun også var nomineret til prisen i 2013.

Det mener Amnesty Internationals vicegeneralsekretær i Danmark, Trine Christensen.

- Hun har virkelig gjort meget med sin Malala-fond, som har understreget vigtigheden af hende som aktivist og menneskerettighedsforkæmper. Hun har virkelig vist, at hun er mere end en døgnflue, siger Trine Christensen.

Hun mener, at den unge pakistanske skolepige har vist, at hun stadig har international gennemslagskraft.

- Hun har virkelig brugt den platform og den opmærksomhed, der er kommet efter angrebet på hende til at fremme arbejdet for, at børn og unge har ret til uddannelse, siger vicegeneralsekretæren.

Trine Christensen peger som eksempel på, at Malala har rejst til Nigeria og insisteret på over for præsident Goodluck Jonathan, at de 200 skolepiger, som blev bortført fra en kristen pigeskole af den islamistiske oprørsgruppe Boko Haram i april, skal findes og befries.

Det førte til, at præsidenten besøgte pigernes familier, hvilket han havde undladt at gøre indtil Malalas besøg.

Der er ifølge Amnesty ingen tvivl om, at hendes kamp fortjener prisen for at sikre fred i verden.

- Hun fortjener en fredspris, fordi hun har fat i et af de vigtigste rettighedsområder for at sikre fred og menneskerettigheder i fremtiden, nemlig børns uddannelse. Vi kan se på alle undersøgelser, hvor vigtigt det er for demokratisering og fred, siger Trine Christensen.

Derudover fortjener hun ifølge menneskerettighedsorganisationen prisen for sin underspillede og lødige måde at blande sig i debatten på.

Malala skal dele prisen med den 60-årige inder Kailash Satyarthi, som arbejder for at bekæmpe børneslaveri.

- Det er en rigtig flot sammenstilling af en ung pige og en mand, som har viet sit liv til arbejdet for børns rettigheder. Det, at et barn får en pris for sit arbejde, er ret stærkt, når det handler om børns rettigheder, mener hun.

/ritzau/