Analytiker om Dong: Derfor skiftes Schur ud nu

Skrevet af admin

31/01/2014

Mest læste i dag

Den statsejede energikoncern Dong får ikke kun tilført nye milliarder i kapital. Der kommer også ny energi på formandsposten. Bestyrelsesformanden gennem ni år, erhvervsmanden Fritz Schur, meddelte torsdag aften, at han stopper.

Aktieanalytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, siger, at det på den ene side er et meget naturligt tidspunkt at skifte formand, på den anden side har Fritz Schur været med til at lægge den strategiplan, der skal få Dong videre.

- Realistisk er det bestemt en plausibel forklaring med et skifte, når der kommer nye ejere ind i Dong. Det gør det relevant at lave et skifte nu, siger Jacob Pedersen til Ritzau.

- Omvendt kan man også sige, at han kunne blive og fuldføre de planer, han selv har været med at lægge for selskabet, siger han.

Fritz Schur begrundede sin afgang med at selskabet nu går ind i en ny fase.

- Jeg har siddet i ni år, selskabet er i god fremgang, en stærk ledelse er på plads, og med optagelsen af de nye aktionærer begynder en ny fase frem mod børsnoteringen i 2017 - 2018. Det er et godt tidspunkt at skifte formand, lød argumentet fra Fritz Schur torsdag aften.

Finansministeriet er i gang med at finde en egnet kandidat til formandsposten, der skal være på plads inden Dongs ordinære generalforsamling i marts, hvor Schurs valgperiode udløber.

Fritz Schur har som bestyrelsesformand været med til at udarbejde den strategiplan, der skal få Dong videre med kapital udefra og en børsnotering i 2017 eller 2018.

Fritz Schur satte sig i formandsstolen i 2005 for at færdiggøre fusionen af de seks energivirksomheder Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energi, Frederiksberg Forsyning og Dong.

Fusionen lykkedes, og Dong Energy blev en international energivirksomhed og en af Danmarks største virksomheder.

Schur arbejdede sammen med Finansministeriet i 2007 og 2008 på en børsnotering af Dong, men børsnoteringen blev sat i bero på grund af uro på finansmarkederne.

Dengang lagde Fritz Schur ifølge Berlingske ikke skjul på, at han ikke ønskede kapitalfonde eller investeringsbanker ind som storaktionær i Dong. Men det sker nu - seks år efter Schurs udtalelser.

Et politisk flertal på Christiansborg har godkendt, at den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs skyder kapital ind i Dong og får en ejerandel på 19 procent.

/ritzau/