Anne-Grethe Bjarup Riis afslører sygdom: ‘Det er jo et tabu’

Pressefoto: Arte booking

Nu fortæller Anne-Grethe Bjarup Riis åbent om sygdommen.

Det er ikke en sygdom, du kan se. I hvert fald ikke ved første øjekast. Hvis du derimod er tandlæge og kigger ind i munden på en patient, der lider af sygdommen, så er det tydeligt, at det kan sætte sine spor.

Læs også

Her fraråder myndighederne brugen af mundbind

Bulimi giver nemlig ofte slid- og syreskader på tænderne, da den mavesyre, der kommer i kontakt med tændernes emalje i forbindelse med opkast, er stærk og opløser emaljen.

Det er netop denne sygdom, som skuespilleren og instruktøren Anne-Grethe Bjarup Riis led af i 10 år fra hun var 16 år gammel. Det fortæller hun om i sin seneste selvbiografiske roman ‘I guds rige’. Hun forklarer til HER&NU, at sygdommen var en reaktion på hendes opvækst. Den var præget af ensomhed og svigt.

Hun spiste og kastede efterfølgende maden op igen. Det var både et spørgsmål om at ville se ud på en bestemt måde, der fik drevet hende ud i sygdommen, men det var i ligeså høj grad en måde at ‘dulme kaosset på’, fortæller hun. 

Fik den rette hjælp

Som 26-årig blev hun rask efter hjælp fra en psykolog. Til trods for, at det er en sygdom, der ligger tilbage i tiden, så har Anne-Grethe Bjarup Riis valgt at fortælle om det i sin seneste roman.

“Det er jo et tabu at sige; “efter jeg har spist, kaster jeg maden op igen”. Det var lettere bare at skjule det. Grunden til, at jeg afslører det nu, er, fordi at jeg gerne vil fortælle andre, at de ikke er alene om de amoralske og tabubelagte ting,” siger hun til HER&NU.

Anne-Grethe Bjarup Riis er uddannet på Statens Teaterskole i 1992, og det var også her, at hun igennem en læge fik kontakt til en psykolog, der hjalp hende.

Læs også

Flere tilfælde: Morten Østergaard sygemelder sig efter krænkelsessager

 

 

 

Dagens Gossip