En smuttur sydpå eller en tur i solarie gør at vi udsættes for mere sol.
Antallet af danskere, der rammes af hudkræft, er mere end fordoblet på blot ti år.
Det skriver TV 2
Ifølge den seneste årsrapport fra Hudkræftdatabasen er antallet af patienter steget fra 12.000 til 25.000. Den kraftige stigning har rødder i en kombination af øget soldyrkelse, flere udlandsrejser og en aldrende befolkning.
Hudlæge Henrik Sølvsten er blandt dem, der er dybt bekymret over udviklingen. Han peger på danskernes skønhedsideal om solbrun hud som en væsentlig årsag.
"Det er jo en livsstil, hvor man har haft et skønhedsideal om at have farve i huden. Det er jo kun noget, man har i Nordeuropa," siger han.
Samtidig påpeger han, at et stigende antal unge bruger solarier, og han efterlyser reguleringer som aldersgrænser for at beskytte dem under 18 år.
Vær opmærksom
Hudkræft er en sygdom, der udvikler sig over mange år, og konsekvenserne af danskernes soldyrkelse i 1980'erne og 1990'erne viser sig nu.
Ifølge overlæge Lene Birk-Sørensen fra Aalborg Universitetshospital ses en markant stigning i antallet af patienter med hudkræft.
Hun påpeger, at flere patienter kommer til som følge af 'kronisk soludsættelse,' og hun forventer ikke, at stigningen aftager lige foreløbigt.
En særlig bekymrende tendens er, at flere yngre patienter nu får diagnosticeret hudkræft. Tidligere var sygdommen primært udbredt blandt personer over 65 år, men overlæge Martin Glud fortæller, at han ser flere unge i 20’erne og 30’erne.
Han forventer, at antallet af tilfælde vil fortsætte med at stige i de næste 20-30 år, før kurven flader ud.
For at mindske risikoen understreger eksperterne vigtigheden af solbeskyttelse. Solcreme, især på udsatte steder som hovedet, næse og ører, er afgørende.
Desuden anbefales det at være opmærksom på symptomer som sår, der vender tilbage samme sted, og røde områder, der ligner eksem og ikke forsvinder.
Hudkræftens fremmarch er en advarsel om, at de små valg i dag kan have store konsekvenser for fremtiden.