Arkæolog: Frifindelse af eksminister er besynderlig

Skrevet af admin

07/05/2014

Dagens topnyheder

Det ærgrer Henrik Høier, arkæolog og inspektør ved Museum Sydøstdanmark, at godsejer og tidligere konservative forsvarsminister Bernt Johan Collet onsdag er blevet frikendt for at have fjernet en gravhøj på sin grund.

Dommeren ved retten i Nykøbing Falster fandt ikke bevis for, at den tidligere minister har givet ordre til at jævne den såkaldte langhøj med jorden, eller for den sags skyld var vidende om, at det skulle ske. Men det undrer Henrik Høier.

- Det er højst besynderligt, fordi ansvaret ligger jo faktisk hos lodsejeren. Fortidsmindet på matriklen har været tinglyst siden 1940'erne, så jeg forstår det ikke.

- Det er ærgerligt, for vi går og passer på vores fortidsminder. Det er jo nærmest min livsopgave, siger han.

Den 30 meter lange og seks meter brede langhøj lå på Lundbygaard Gods, hvorfra Bernt Johan Collet, der har været forsvarsminister i Poul Schlüters regering, hvert år eksporterer 500.000 juletræer.

Anklagemyndigheden krævede Bernt Johan Collet idømt bødestraf for at have fjernet den 5500 år gamle begravelsesplads i Vallebo Skov på Sydsjælland. Langhøjen er angiveligt fjernet på et tidspunkt mellem 2008 og 2012.

- Museumsloven er åbenbart ikke restriktiv nok, og den er åbenbart for tvetydig, hvis det kan lade sig gøre, at fortidsminderne forsvinder efter 5500 år, uden at nogen stilles til ansvar for at have fjernet dem. Jeg håber ikke, at sagen danner præcedens, siger Henrik Høier.

Det er ikke første gang, at Bernt Johan Collet i rollen som godsejer er i myndighedernes søgelys i forbindelse med ødelæggelse af fortidsminder. For nogle år siden blev 11 gravhøje på hans ejendom ødelagt af skovbrugsmaskiner.

Også dengang blev han meldt til politiet, men sigtelsen blev frafaldet, da ansvaret lå hos entreprenøren. Collet har til flere medier undskyldt sig med, at Kulturstyrelsens arkæolog i 2008 skrev, at fortidsmindet var næsten umuligt at se.

/ritzau/