Arkæologer udgraver enestående guldfund på græsmark

Skrevet af admin

08/07/2015

Mest læste i dag

På en græsmark ved Boeslunde på Sydvestsjælland har arkæologer fra Museum Vestsjælland og Nationalmuseet over de seneste uger udgravet omkring 2000 små guldspiraler, der stammer fra bronzealderen, skriver Politiken.

Guldspiralerne, som man allerede stødte på for to år siden, blev dengang antaget for at være metalspåner af nyere oprindelse, men senere fandt en amatørarkæolog frem til, at de var lavet af det pureste guld.

I midten af juni i år vendte arkæologer tilbage til marken, hvor spiralerne med det samme begyndte at "vælte frem" af jorden.

- Det er et enestående fund. Vi har aldrig før set sådanne guldspiraler i vores del af verden - og så i den mængde, siger Flemming Kaul, der er museumsinspektør på Nationalmuseet og en af landets førende bronzealdereksperter, til Politiken.

Han mener, at guldspiralerne kan have været syet på en hat og en kappe, der er blevet båret af en sjællandsk præstekonge fra bronzealderens religiøse kult.

Guldet kan have fået præstekongen til at stråle som den guddommelige sol, han og hans samtidige tilbad for små 3000 år siden.

- Den må have set fantastisk ud, denne her hat. Med alle disse - måske 300 - glitrende guldspiraler trukket på. Et gyldent pindsvin har manden jo lignet. En helt vanvittig technohat, siger Kaul til Politiken.

Området på Sydvestsjælland, hvor fundet er gjort, er ifølge Nationalmuseet det sted i hele Nordeuropa, hvor der er fundet mest guld fra bronzealderen.

Stedet kan have været et kultisk center, hvor fortidens sjællændere nedlagde rituelle genstande, når en præstekonge var gået bort.

/ritzau/