Assad får støtte ved offentlig optræden under Eid-bøn

Syriens præsident, Bashar al-Assad, har lørdag deltaget i bønnen på den muslimske højtid Eid-al-Adha i en moské i Damaskus, oplyser statslige medier.

Det er sjældent, at den syriske leder viser sig offentligt.

Statslige medier og Assads officielle twitterprofil viser fotos af den trængte præsident, mens han beder sammen med landets ledende præster og medlemmer af sin regering.

Adnan Afyouni, der er Syriens ledende præst, kritiserer under bønnen det internationale samfund for at støtte den folkelige opstand mod Assad. Oprøret mod Assad begyndte i marts 2011 med demonstranters krav om politiske reformer, men har siden udviklet sig til en blodig borgerkrig.

- Eid er forbundet med glæde i den muslimske nations liv. Men der er ingen Eid i vore hjem, fordi Vesten og dets arabiske kollaboratører besluttede sig for at gøre vort land til en slagmark ... og forfølge deres interesser og forskellige dagsordener her, siger præsten.

Over 180.000 mennesker er blevet dræbt under volden i Syrien siden marts 2011.

Syrien har i de seneste dage især kritiseret Tyrkiet, der har givet dets militær mandat til operationer i Syrien og Irak.

Den syriske viceudenrigsminister, Faisal Mekdad, kalder "den seneste tyrkiske eskalering" en fare for "den regionale og internationale fred og sikkerhed."

Erklæringerne fra det syriske regime omkring Assad kommer samtidig med, at situationen for kurderne i den belejrede by Kobani nær grænsen til Tyrkiet er blevet stærkt forværret.

Den største væbnede kurdiske gruppe i Syrien har udsendt en opfordring til alle kurdere i regionen om at slutte sig til kampen mod Islamisk Stat. I erklæringen fra den vigtigste væbnede kurdiske bevægelse YPG hedder det, at Kobani vil blive "en kirkegård for Islamisk Stat."

Den fængslede leder af den kurdiske oprørsbevægelse PKK, Abdullah Öcalan, advarede for to dage siden om, at fredsforhandlingerne mellem Tyrkiet og hans bevægelse vil blive indstillet, hvis Islamisk Stat får lov til at gennemføre en massakre i Kobani i Syrien, uden at Tyrkiet griber ind.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip