Asylpolitik var i fokus ved udenrigsministers eksamen

Skrevet af admin

21/01/2016

Dagens topnyheder

Der blev diskuteret alt fra antimobnings-strategier til etableringen af et nationalt menneskerettighedsinstitut på Færøerne.

Alligevel var det racisme, flygtningestrøm og asylstramninger, som var nogle af de mest centrale punkter, da udenrigsminister Kristian Jensen (V) sad over for FN's Menneskerettighedskomité til eksamen i menneskerettigheder.

Særligt blev det omstridte smykkelovforslag og stramningen af reglerne for familiesammenføring omtalt af blandt andet Irland, Sverige og USA.

Det er ifølge Christoffer Basse, chefkonsulent og jurist ved Institut for Menneskerettigheder, et udtryk for, at Danmarks internationale renommé på menneskerettighedsområdet har fået et kraftigt nøk nedad.

- Vi får i hvert fald den omtale, vi ønskede, uden at betale for annoncer i libanesiske aviser, siger Christoffer Basse med henvisning til de annoncer, som V-regeringen indrykkede i aviser i Libanon for at informere flygtninge om dansk asyllovgivning.

- Det er jo FN, og det hele foregår meget høfligt. Men når gode venner som Norge og Sverige, og USA og Irland er meget skeptiske over for vores tiltag, må det give stof til eftertanke, siger Christoffer Basse.

- Anseelse er noget, der er svært at vinde og let at tabe. Og vi taber i hvert fald anseelse på smykkediskussionen. Det er der ingen tvivl om, siger han.

FN's medlemslande er kommet med anbefalinger til Danmark om tiltag på menneskerettighedsområdet, og nu er det op til de danske politikere at tage stilling til, hvilke anbefalinger man ønsker at følge.

Men trods kritik af den danske regerings stramninger på asylområdet, vurderer Christoffer Basse, at regeringen ikke følger anbefalingerne på netop det område.

- Jeg så ingen åbninger. Jeg forventede heller ingen åbninger, når man har meldt så stærkt ud fra officielt hold. Man er endda villig til at tage en procesrisiko og en sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for de stramninger, siger Christoffer Basse.

/ritzau/