To horn fra næsehorn og tre elefantstødtænder manglede gyldige salgstilladelser, da de blev sat til salg hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i 2011, og det kan resultere i en massiv bøde til det kendte auktionshus.
Det kom frem mandag i Københavns Byret. For selv om de fem genstande blev trukket tilbage før den planlagte auktion, skal det koste firmaet dyrt, mener anklager, Charlotte Møgelhøj. Det er nemlig ikke første gang, at auktionshuset har overtrådt reglerne.
- Der er tale om grov uagtsomhed.
- Første gang, man overtræder reglerne, kan det være, at man ikke er super skarp på dem. Men denne sag er immervæk i samme år og af samme medarbejder, der tidligere er gjort opmærksom på, at der er et særligt problem omkring disse salg, siger hun.
De fem omstridte horn og stødtænder blev sat til salg i november 2011. I april samme år var der problemer med et enkelt næsehornshorn.
Den sag betød i første omgang en bøde på 50.000 kroner til auktionshuset for overtrædelse af Washington-konventionen, der forbyder salg af genstande fra truede dyr.
Kun når myndighederne har givet tilladelse i form af certifikater fra Cites-konventionen, må eksempelvis horn sælges.
Bøden blev dog senere nedsat i Østre Landsret til 10.000 kroner.
De to horn og tre stødtænder af elfenben kom aldrig under hammeren, fordi Bruun Rasmussen nåede at fjerne genstandene, da firmaet blev gjort opmærksom på problemet med de manglende Cites-certifikater.
Derfor håber Bruun Rasmussens direktør, Claus Poulsen, at bøden bliver markant lavere, end Charlotte Møgelhøj lægger op til.
- At håbe på en frifindelse er nok for optimistisk, for vi har jo erkendt fejlen og dermed indirekte sagt undskyld. Men det er ikke nok. Jeg håber dog, at bøden bliver sat betragteligt ned, siger han.
Verdensnaturfonden har tidligere rettet skarp kritik af Bruun Rasmussen, som organisationen beskylder for at holde liv i krybskytters drab på udryddelsestruede dyr.
Auktionshuset har afvist kritikken, men siden besluttet at droppe salget af uforarbejdede næsehornshorn.
Hornene er populære i Kina, hvor de bruges som alternativ medicin. Værdien af det knuste horn overstiger nogle steder prisen på både narko og guld.
Ud over horn og stødtænder anklages Bruun Rasmussen også for at sælge en ozelotpels uden certifikat i 2013, hvilket bringer anklagerens samlede bødepåstand op på 104.000 kroner.
/ritzau/