Avis: Regering fejlinformerede om Syrien-flygtninge

Skrevet af admin

19/10/2014
Regeringen har givet offentligheden forkerte oplysninger om de syrere, der flygter til Danmark fra borgerkrigen i deres hjemland, skriver Politiken. Oplysningerne er blevet brugt af regeringen til at begrunde en opstramning af reglerne for asyl. Opstramningen af reglerne ville ifølge Justitsministeriet gælde for et klart flertal af de syriske flygtninge, fordi "langt størstedelen af asylansøgerne er ikke individuelt forfulgte". Men oplysningerne fra Justitsministeriet og daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) er direkte i modstrid med fakta. I 2013 fik 1382 syrere asyl i Danmark. 1046 af dem fik status som individuelt forfulgte konventionsflygtninge, skriver Politiken. Flygtninge i denne kategori bliver ikke ramt af regeringens bebudede opstramninger. Tendensen til, at klart de fleste får asyl som konventionsflygtninge i henhold til FN's flygtningekonvention, er fortsat i årets første otte måneder, hvor 2100 af det samlede antal opholdstilladelser på 3426 er givet til flygtninge, der opfyldte betingelserne for at blive konventionsflygtninge. Nuværende justitsminister Mette Frederiksen (S) skriver i en mail til Politiken: - De seneste tal peger på, at en væsentlig del af de syrere, der kommer til Danmark i øjeblikket, er flygtninge omfattet af FN's flygtningekonvention. Det betyder, at de har nogle særlige rettigheder efter flygtningekonventionen, og dem lever Danmark selvfølgelig op til. - Denne gruppe flygtninge er ikke omfattet af nye regler om familiesammenføring. Ministeren nedtoner - ligesom den radikale partileder, Morten Østergaard, gør i Jyllands-Posten søndag - de forventede konsekvenser af regeringens bebudede stramninger af asylpolitikken. Karen Hækkerup talte om en "markant" stramning af asylpolitikken. Men ifølge Mette Frederiksen er det usikkert, hvad konsekvensen bliver af regeringens opstramninger. - Når regeringen foreslår nye asylregler, er det for, at de skal gøre en forskel. Det gælder ikke mindst for at sikre, at asylopgaven kan løftes. Ikke mindst i de kommuner, som er hårdt udfordrede i øjeblikket.- Præcis hvad effekten bliver, beror i sidste ende på en række omstændigheder, herunder ikke mindst udviklingen i flygtningesituationen i Europa, siger Mette Frederiksen.

Dagens topnyheder

Regeringen har givet offentligheden forkerte oplysninger om de syrere, der flygter til Danmark fra borgerkrigen i deres hjemland, skriver Politiken.

Oplysningerne er blevet brugt af regeringen til at begrunde en opstramning af reglerne for asyl.

Opstramningen af reglerne ville ifølge Justitsministeriet gælde for et klart flertal af de syriske flygtninge, fordi "langt størstedelen af asylansøgerne er ikke individuelt forfulgte".

Men oplysningerne fra Justitsministeriet og daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) er direkte i modstrid med fakta.

I 2013 fik 1382 syrere asyl i Danmark. 1046 af dem fik status som individuelt forfulgte konventionsflygtninge, skriver Politiken.

Flygtninge i denne kategori bliver ikke ramt af regeringens bebudede opstramninger.

Tendensen til, at klart de fleste får asyl som konventionsflygtninge i henhold til FN's flygtningekonvention, er fortsat i årets første otte måneder, hvor 2100 af det samlede antal opholdstilladelser på 3426 er givet til flygtninge, der opfyldte betingelserne for at blive konventionsflygtninge.

Nuværende justitsminister Mette Frederiksen (S) skriver i en mail til Politiken:

- De seneste tal peger på, at en væsentlig del af de syrere, der kommer til Danmark i øjeblikket, er flygtninge omfattet af FN's flygtningekonvention. Det betyder, at de har nogle særlige rettigheder efter flygtningekonventionen, og dem lever Danmark selvfølgelig op til.

- Denne gruppe flygtninge er ikke omfattet af nye regler om familiesammenføring.

Ministeren nedtoner - ligesom den radikale partileder, Morten Østergaard, gør i Jyllands-Posten søndag - de forventede konsekvenser af regeringens bebudede stramninger af asylpolitikken.

Karen Hækkerup talte om en "markant" stramning af asylpolitikken. Men ifølge Mette Frederiksen er det usikkert, hvad konsekvensen bliver af regeringens opstramninger.

- Når regeringen foreslår nye asylregler, er det for, at de skal gøre en forskel. Det gælder ikke mindst for at sikre, at asylopgaven kan løftes. Ikke mindst i de kommuner, som er hårdt udfordrede i øjeblikket.

- Præcis hvad effekten bliver, beror i sidste ende på en række omstændigheder, herunder ikke mindst udviklingen i flygtningesituationen i Europa, siger Mette Frederiksen.