Bag om ministerrokaden: Her er de store spørgsmål

Skrevet af admin

30/01/2014

Dagens topnyheder

SF's exit fra regeringen sætter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) på en svær opgave.

Som ledere af de to tilbageværende regeringspartier skal Thorning og Vestager udpege nye ministre til at afløse de seks SF-ministre, der træder ud af regeringen.

De seks ministerposter, der er i spil, efter SF's farvel til regeringen er:

Udenrigsminister, skatteminister, sundhedsminister, social-, børne- og integrationsminister, miljøminister og transportminister.

Men ministerkabalen er meget mere omfattende end blot at finde seks nye navne. Her er nogle af de spørgsmål, som Thorning og Vestager skal finde svarene på:

* Hvor mange nye ministerposter skal Socialdemokraterne have - og hvad med De Radikale?

Hvis alle seks ministerposter skal besættes med nye personer, så er forventningen, at Socialdemokraterne på grund af partiets størrelse vil kræve flere poster end De Radikale. Et godt bud kan være fire ministerposter til S og to til R.

Samtidig har alle ministerposter ikke lige stor værdi. Udenrigsministerposten er den mest prestigefyldte post, som SF's exit efterlader. Derfor kan det parti, der overtager udenrigsministerposten, blive mødt med et krav om at overlade andre ministerier til det andet regeringsparti.

* Skal ministerier lægges sammen?

Det er en mulighed, at Thorning og Vestager beslutter sig for, at lægge ministerier eller ansvarsområder sammen. Dermed vil antallet af ministre blive mindre, så der skal findes færre end seks nye ministre.

Det nævnes blandt andet som en mulighed, at antallet af ministre i Udenrigsministeriet kan blive skåret ned fra tre til to.

* Skal de nye ministre hentes fra folketingsgruppen - eller er der behov for nyt blod udefra?

Da Helle Thorning-Schmidt i december udnævnte EU-parlamentarikeren Dan Jørgensen til ny fødevareminister i stedet for at vælge en kandidat fra folketingsgruppen, skabte det uro i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Derfor vil en række socialdemokratiske folketingsmedlemmer nu mene, at de har gjort sig fortjent til en ministerpost. Forrest i køen står partiets politiske ordfører, Magnus Heunicke, lyder vurderingen på Christiansborg. Thorning har også muligheden for at belønne nogle af de nuværende ministre med en tungere ministerpost som et led i rokaden.

Hos De Radikale har Margrethe Vestager måttet se to af sine ministre - Uffe Elbæk og Christian Friis Bach - forlade regeringen. Samtidig har den radikale leder ikke mange erfarne kræfter at trække på i folketingsgruppen. De Radikales gruppeformand Sofie Carsten Nielsen anses dog for at have gode chancer for at få en ministerpost.

Samtidig har også Vestager muligheden for at belønne trofaste støtter som uddannelsesminister Morten Østergaard eller klima- og energiminister Martin Lidegaard med en større ministerpost.

Derudover har Margrethe Vestager med valget af netop Martin Lidegaard som minister tidligere vist, at hun ikke er bange for at hente en minister ind udefra.

/ritzau/