FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, takker under sit besøg onsdag i Bruxelles for Danmarks bidrag til at stabilisere situationen i Den Centralafrikanske Republik og for EU's beslutning tirsdag om at sende op til 1000 soldater af sted.
Men der er brug for mere, siger Ban Ki-moon.
- Min anbefaling er, at der er brug for mindst 10.000 militærfolk, 1800 politibetjente og 20 fængselsbetjente. 12.000 mand i alt, siger Ban Ki-moon på et pressemøde i Bruxelles forud for et EU-Afrika topmøde onsdag og torsdag.
Han håber på en beslutning i sikkerhedsrådet i næste uge med henblik på at få etableret en fredsbevarende FN-styrke, der kan tage over fra den eksisterende afrikanske styrke på 6000 mand og de 2000 franske soldater i løbet af seks måneder.
- Vi har brug for mere for at kunne håndtere situationen. Situationen er alvorlig. Meget alvorlig, siger FN-chefen, der også nævner behovet for humanitær hjælp og hjælp til at genopbygge regeringsapparatet i landet.
- Jeg sætter virkelig pris på flere EU-landes bidrag - som den danske og den finske regering, som generøst har tilbudt yderligere økonomisk hjælp til at hjælpe med at betale for løn til embedsmænd, siger Ban Ki-moon.
EU's udenrigschef, Catherine Ashton, meddelte tirsdag efter flere måneders forsinkelse, at EU nu er klar til at sende en 1000 mand stor styrke af sted for at hjælpe med sikkerhed omkring lufthavnen i Den Centralafrikanske Republiks hovedstad, Bangui.
Danmark bidrager ikke på grund af forbeholdet mod deltagelse i EU's forsvarssamarbejde. Det er endnu ikke oplyst, hvordan styrken bliver sammensat.
FN's Flygtningehøjkommissariat advarede tirsdag om, at 19.000 muslimer i Bangui risikerer at blive dræbt af kristne militsgrupper, hvis de ikke bliver evakueret.
Den lille fattige republik har kæmpet med vold og politisk ustabilitet, siden landet blev selvstændigt fra Frankrig i 1960.
Volden er eskaleret, siden de primært muslimske Seleka-oprørere i marts sidste år tog magten i et statskup, der fjernede præsident Francois Bozize.
/ritzau/