Det har skabt en del uro i regeringens rækker, at den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er på vej til at købe sig ind i danske Dong Energy. Investeringsgiganten vil betale otte milliarder kroner for en ejerandel på cirka 19 procent af Dong.
Michael Møller, professor på Institut for Finansiering på Handelsskolen i København, forklarer her, hvad sagen handler om.
I forbindelse med handlen er der stillet en række betingelser fra Goldman Sachs - blandt andet får investeringsbanken vetoret. Hvorfor?
- Når man som mindretalsaktietionær skal skyde penge ind i et unoteret selskab, er det en risikabel forretning. Derfor er det meget naturligt, at man stiller nogle krav, siger han.
Hvor meget er Dong Energy værd?
- At vurdere en så kompliceret forretning som Dong, der i øvrigt har en del gæld, er meget vanskeligt. Almindelig beskedenhed taler for, at man skal være meget forsigtig med at have en fast mening. Om Dong er 30 eller 60 milliarder kroner værd er vanskeligt at sige, siger Michael Møller.
Har staten så fået den rigtige pris?
- Vi taler jo ikke om en naiv enke, der handler. Vi taler om staten. Det er voksne mennesker, og der er ingen grund til at tro, at de har dummet sig med den pris, der er aftalt. Staten vil altid været interesseret i at få så mange penge som muligt for det, de sælger, siger professoren.
Der har været planer om en børsnotering af Dong. Hvad betyder det her for den plan?
- Det her er helt et skridt på vejen til en børsnotering af Dong. Man kan spørge sig selv, om det var nødvendigt at have de her partnere med - eller om man i stedet skulle drive selskabet videre med den fortræffelige direktør man har, som jo er i gang med at rationalisere og rydde op i selskabet. Og så om nogle år børsnotere det, siger Michael Møller.
Hvad betyder det, at det er en amerikansk investeringsbank, staten vælger at sælge til?
- Med hensyn til de "slemme" Goldman Sach, så er det en meget kortsigtet betragtning. Idéen er jo, at Dong skal børsnoteres om nogle få år. Og sandsynligvis vil Goldman Sach kort efter børsnoteringen skille sig af med en del af aktierne - de vil ikke være ejere af Dong i 30 år, siger finansieringseksperten.
Danske pensionskasser har budt på Dong, men har fået nej. Var det en bedre løsning for Dong at få danske ejere?
- Danske pensionskasser køber i stigende grad udenlandske aktier for at sprede risikoen. Vil man undgå, at Dong bliver spredt ud på alle mulige hænder, så skal man lade staten fortsætte som ejere, siger Michael Møller.
Ud over Goldman Sachs skyder ATP 2,2 milliarder kroner ind i Dong, mens PFA køber aktier for 800 millioner kroner. Baseret på de beløb kan den samlede værdi af Dong fastsættes til 31,5 milliarder kroner.
/ritzau/