Blodløse operationer vinder frem

Alt for mange danske patienter modtager en blodtransfusion efter en operation eller fødsel.

Det skal nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen gøre op med.

- Danmark ligger stadig væsentligt højere end andre lande, vi normalt sammenligner os med, siger Søren Brostrøm, enhedschef i Sundhedsstyrelsen til Ritzau.

Det høje danske forbrug er ikke alene dyrt, men indebærer også en risiko for patienterne.

Forskning viser, at donorblodet kan påvirke immunsystemet og give blandt andet vand i lungerne, ligesom det kan føre til flere indlæggelsesdage og højere dødelighed.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen sygehusene at være mere tilbageholdende.

Eksempelvis skal kvinder, der har mistet blod under en fødsel, have en blodprocent, der er helt nede på 4,3 procent, før de tilbydes en transfusion.

Region Hovedstaden er den af landets fem regioner, som er længst fremme med kun at give donorblod til patienter, der har behov for det.

Ifølge overlæge på Rigshospitalet Astrid Nørgaard er det især inden for hjerteoperationer og ortopædkirurgi, at det er lykkedes at nedbringe forbruget.

- Vi er blevet mere tilbageholdende over for sunde patienter, som for eksempel skal have en planlagt hofteoperation. De kan selv danne nyt blod efter en blødning, og derfor skal de ikke have en transfusion, siger Astrid Nørgaard.

Medlemmer af Jehovas Vidner modtager af religiøse årsager ikke blod. Det har gennem årene fået læger både herhjemme og i udlandet til at finde alternativer, siger Tommy Jensen, informationschef i Jehovas Vidner med speciale i hospitalsinformation.

Han glæder sig over udviklingen:

- Efterhånden som det lykkes at udføre flere behandlinger uden blod, er der kommet en større forståelse for Jehovas Vidners holdninger, og det er da kun godt, at de erfaringer, som lægerne har gjort, nu kommer flere mennesker til gode, siger han.

Eksempelvis får mellem fem og 10 medlemmer af Jehovas Vidner hvert år en stor hjerteoperation på Aarhus Universitetshospital Skejby, hvor man benytter en såkaldt cell saver-maskine, som renser og genanvender patientens blod under operationen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip