Flere danske kvinder får blodpropper på grund af p-piller. Det skyldes, at læger udskriver nyere p-piller fra 3. og 4. generation frem for ældre og sikrere piller fra 1. og 2. generation fra 1970’erne og 80’erne.
Det skriver MetroXpress.
Helt konkret øges risikoen for blodpropper i vener, lunger eller hjertet fra fem til 12 gange ved brug af piller fra 3. og 4. generation sammelignet med de ældre piller, oplyser det europæiske medicinorgan, EMA, ifølge avisen.
Og selvom, den overordnede risiko for blodpropper er statistisk begrænset til fem til 12 kvinder ud af 10.000, bliver antallet af ramte markant, når flere end 445.000 kvinder er på p-piller i Danmark. I 2012 fik 265.000 danske p-pille-brugere fortsat de mest risikable piller.
Overlæge Doris Stenver fra Sundhedsstyrelsens afdeling for overvågning af lægemidler og medicinsk udstyr oplyser til MetroXpress, at udviklingen ikke er tilfredsstillende.
Hun mener, der bør gøres mere for, at læger og kvinder ved, at det kan være en fordel for nye patienter at få udskrevet 2. generations-piller.
Sundhedsstyrelsen har nu lavet en en tjekliste, som lægerne skal bruge ved udskrivning af p-piller.
- Det, som ikke må ske, er, at kvinder får disse piller uden at være orienteret om bivirkninger og risici. Kvinder skal have lov at vælge præventionsmidler på et oplyst grundlag, siger Doris Stenver til MetroXpress.
Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen er 70 danske kvinder siden 1968 indberettet døde af p-piller.