Børsen opslugt af flammer: Det bliver aldrig det samme

Skrevet af Emil Martesen

5 uger siden

|

17/04/2024
Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk
Det bliver aldrig det samme.

Dagens topnyheder

Tirsdag morgen bliver nok en morgen danskerne sent vil glemme.

Her kunne en lang række danskere slå øjnene op til det chokerende syn af kraftig mørkegrå røg og flammer fra den historiske bygning Børsen i Købehavn.

Og efter ganske kort tid stod det efterhånden klart for enhver, at branden på Børsen var alvorlig.

Hele dagen kæmpede brandvæsenet en kamp for at redde bygningen fra 1600-tallet.

Omkring klokken 7.20 fik brandvæsenet nemlig en anmeldelse om, at der var opstået brand i den ikoniske bygning, og små to timer senere faldt dragespiret, som har prydet det københavnske bybillede i næsten 600 år.

Den skæbnesvangre brand vækker også minder til præcis fem år siden, hvor den franske katedral Notre Dame også brændte ud af det blå.

Ib Bertelsen, direktør for Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, lagde ikke skjul på sin dybe frustration over denne gentagelse af historien:

"Jeg føler en virkelig stor ærgrelse over, at det endnu engang sker, at et stykke vigtig kulturarvsbygning brænder på den måde. Det er tragisk. Det er meget tragisk, fordi det er nogle bygninger, som jo er uerstattelige, siger direktøren, ifølge Ekstra Bladet, og fortsætter:

"Og selvom man kan genopføre Notre Dame - bevares, man kan også opføre den her igen. Men det bliver jo aldrig det samme. Det bliver jo bare en replika af noget, ikke? Og historien, kulturarven, den går tabt".

Trods den store sorg, er der dog lyspunkter at finde i tragedien.

En værdiredningsplan blev stablet på benene, og det gjorde det muligt for beredskabet og frivillige, herunder direktøren for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, at bære mange uvurderlige kunstværker i sikkerhed, inden flammerne for alvor tog over.

Branden har på mange måder ikke kun været en fysisk ødelæggelse, men også et slag mod den danske kulturarv.

Det er i skrivende stund endnu uvist hvad årsagen er til branden.