Borgerlige: Pisa-undersøgelse kalder på handling

Skrevet af admin

03/12/2013

Dagens topnyheder

I blå blok er der skuffelse over, at Danmark endnu en gang ligger middelmådigt placeret i Pisa-undersøgelsen, der tjekker op på skoleelevers færdigheder i naturvidenskab, læsning og matematik blandt 65 OECD-lande.

Venstres folkeskoleordfører, Karen Ellemann, er ikke overrasket over placeringen. Den bekræfter, at det er et langt, sejt træk at forbedre fagligheden i folkeskolen, mener hun:

- Når vi har et af de dyreste skolesystemer, så kan man med rette forvente, at det faglige niveau også er helt i top.

- Derfor er det selvfølgelig ikke godt nok, at vi ikke får mere ud alle de ressourcer, der bliver investeret i folkeskolen, siger Karen Ellemann i en kommentar.

Venstre havde selv regeringsmagten i 00'erne, og partiet er også med i det nye forlig om folkeskolen. Dermed bærer Venstre en del af ansvaret for, at det fortsat ikke er lykkedes at rykke folkeskolen op i verdenstoppen.

Karen Ellemann mener dog ikke, at lovgivning fra Christiansborg alene kan løse opgaven.

- Det er ikke gjort med den store folkeskolereform. Godt nok har vi forbedret rammerne, men der er også brug for et kulturskifte i folkeskolen.

- Både eleverne, skolens medarbejdere og forældrene har brug for et klart signal om, at folkeskolen er et lærested og ikke et værested, siger Karen Ellemann.

De danske skolebørn klarer sig overordnet på niveau med gennemsnittet i Pisa-undersøgelsen for 2012, og det er udtryk for stilstand, mener Liberal Alliances undervisningsordfører, Merete Riisager.

Hun kalder det bekymrende, at 32 af undersøgelseslandene har rykket sig i forhold til de 15-åriges læsefærdigheder, mens Danmark ikke har haft fremgang siden år 2000. Samtidig lægger hun en stor del af ansvaret hos VK- og S-R-SF-regeringerne:

- Den danske folkeskole er blevet overlæsset med reformer, men resultaterne er middelmådige.

- I stedet for at gøre det, der virker, og give skoler og forældre frihed til at bedrive skole, er folkeskolen blevet genstand for politikeres og embedsmænds styringsmani, siger Merete Riisager i en kommentar.

Hun mener ikke, at den nye folkeskolereform vil formå at rette op på problemerne.

/ritzau/