Borgmester: Stort udbrud af smitsomme sygdomme på vej

Beredskabsarbejdere fjerner lig fra gaderne i Mariupol / Foto: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix

Krigen i Ukraine kan få konsekvenser på mere end én måde.

De færreste er nok i tvivl om, at krigen i Ukraine har haft enorme konsekvenser for det ukrainske folk. 

Flere tusinde civile - herunder hundredevis af børn - har mistet livet, langt flere er blevet såret og mange millioner har måtte flygte fra landet.

Læs også

Dødelig virus spreder sig i Storbritannien: "Dette er sjældent og usædvanligt"

Samtidig har Vestens voldsomme sanktioner mod Rusland ramt den almene russer på pengepungen, ligesom inflationen i Europa er eksploderet; hovedsageligt på grund af krigen. 

Ruslands beslutning om at invadere deres naboland har altså haft direkte eller indirekte konsekvenser for mange millioner mennesker, og nu har borgmesteren i krigshærgede Mariupol, Vadim Boychenko, meldt ud, at krigen formentlig snart får endnu flere konsekvenser. 

Ifølge ham er den sydøstukrainske by nemlig på grænsen til et alvorligt udbrud af smitsomme sygdomme. 

Det har han ifølge TV2 skrevet på beskedtjenesten Telegram. 

"I tillæg til den humanitære katastrofe, som de russiske besættere har skabt, er byen nu også på grænsen til et udbrud af smitsomme sygdomme," har han blandt andet skrevet.

Det skyldes ifølge borgmesteren blandt andet, at sommerregnen truer med at forurene vandforsyningerne til den krigshærgede bys indbyggere, som i forvejen er svækkede af mangel på blandt andet mad og vand. 

Boychenko har derfor opfordret de russiske tropper, som har kontrollen over Mariupol, til at lade de tilbageværende indbyggere forlade byen.

Byen er normalt hjemsted for næsten 500.000 mennesker, men flere hundrede tusinde er allerede blevet evakueret fra byen, som gennem de sidste par måneder er blevet bomber til uigenkendelighed. 

Der er fortsat flere hundrede tusinde civile fanget i byen, som nu er belejret af den russisk invasionstyrke. Disse indbyggere lider under frygtelige forhold, hvor der er mangel på både mad, vand og elektricitet.

Læs også

Abekopper spreder sig i flere lande: Vaccine på vej

 

 

Dagens Gossip