Britisk skepsis får EU-lederne til at se indad

Skrevet af admin

27/06/2014

Mest læste i dag

Næste gang må EU-lederne gøre deres hjemmearbejde bedre.

EU-Parlamentet har hevet en stor sejr i land, nu da EU's stats- og regeringschefer på et topmøde i Bruxelles fredag har accepteret parlamentets kandidat, Luxembourgs tidligere regeringschef Jean-Claude Juncker, som kommende kommissionsformand.

Og det er topmødedeltagerne godt klar over. Som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger:

- Der er mange, også ved bordet i dag, som ikke er helt overbeviste om, at processen har været helt fantastisk. Men diskussionen har koncentreret sig om, at Det Europæiske Råd måske skal forberede sig bedre næste gang.

Efter at det borgerlige Europæiske Folkeparti, EPP, vandt det nylige europaparlamentsvalg, bakkede et bredt flertal i parlamentet op om EPP's kandidat og opfordrede EU-lederne til at gøre det samme.

Tidligere var det suverænt stats- og regeringscheferne i Det Europæiske Råd, der udpegede kandidaten. Men i henhold til Lissabontraktaten fra 2009 skal rådet foreslå parlamentet en kandidat "under hensyntagen til valget til Europaparlamentet".

Det har EU-lederne nu gjort, selv om flere af dem har følt sig trukket rundt i manegen af parlamentet.

Mest vred var den britiske premierminister, David Cameron, som fredag tvang sine EU-kolleger ud i en historisk afstemning om formandsposten, men kun fik Ungarns Viktor Orbán med på nej-vognen.

- Jeg tror fuldt og fast på princippet om, at Det Europæiske Råd bør foreslå kandidaten. Og når du tror på et princip, skal du gå i brechen for det. Derfor holdt jeg fast i min modstand i dag, siger Cameron efter topmødet.

Selv om han udtrykker skuffelse over, at andre modstandere af processen i sidste ende valgte at stemme for Juncker, mener han at have vundet en halv sejr.

For de britiske bekymringer om EU's fremtidige udvikling har for første gang fundet vej til topmøde-konklusionerne. Her skriver EU-lederne, at der er brug for at forholde sig til bekymringerne.

Og de er helt med på at genoverveje hele proceduren for, hvordan en kommissionsformand udpeges - uden dog at bryde med traktaten.

- Hvordan det helt nøjagtigt kommer til at foregå næste gang, vil jeg ikke gisne om i dag, lyder det fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

/ritzau/