Cameron til skotterne: Bliv hos os

Godt en uge før folkeafstemningen i Skotland om selvstændighed eller ej er regeringen i den britiske hovedstad, London, gået i offensiven for at holde på skotterne.

For meningsmålingerne taler om dødt løb, og det kan betyde, at Skotland river sig løs og dermed splitter Storbritannien.

Det har fået David Cameron, den britiske premierminister, på tæerne for at holde sammen på unionen.

Han har stort set holdt sig ude af debatten. Men ikke mere.

- Jeg bekymrer mig langt mere om mit land end om mit parti, siger Cameron på et vælgermøde i Edinburgh.

Hans konservative parti er dybt upopulært i Skotland, der traditionelt er Labour-land, socialdemokratisk.

Cameron er sammen med lederne af de to store partier i Storbritannien, Labours Ed Miliband og De Liberale Demokraters Nick Clegg, draget nordpå for at appellere til skotterne. Split ikke Storbritannien, lyder deres appel.

- Mit hjerte vil blive knust, hvis dette land, denne familie af nationer, bliver revet fra hinanden, siger Cameron.

Han siger videre, at han taler af hjertet. En appel, der går ud over de forskellige emner i valgkampen som økonomi, sikkerhed, valuta.

Dog får han nævnt, at Storbritannien ikke vil dele sin valuta, pundet, med et selvstændigt Skotland.

Problemet er imidlertid, at mange skotske hjerter ikke banker for unionen. De banker for et selvstændigt Skotland. Ritzau har talt med mange vælgere, der vil stemme nej til selvstændighed, fordi de følger deres hjerne.

Fulgte de deres hjerter, ville de stemme ja, sådan som omkring halvdelen af vælgerne ser ud til at gøre.

Nej-kampagnen har længe efterlyst, at regeringen i London træder i karakter i valgkampen og siger noget af det, som Cameron har gjort nu, ligesom regeringen og oppositionspartierne også har lovet flere beføjelser til selvstyret, hvis skotterne afviser selvstændighed.

Ja-kampagnen har taget imod Cameron og de andre politikere med glæde. Eller det siger kampagneleder Alex Salmond i hvert fald.

Han kalder det for panik og desperation.

Andre fra ja-fløjen er vrede som for eksempel den omkring 60-årige aktivist Barbara Conboy.

- Hvor vover de englændere at komme her og fortælle os, hvad vi skal. De har aldrig bekymret sig om os, før vi nu vil forlade dem, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip