Cameron vil stoppe massakrer på truede dyr

Skrevet af admin

12/02/2014

Dagens topnyheder

Krybskytteri og ulovlig handel med dele fra truede dyr som elefanter, næsehorn og tigre er kommet helt ud af kontrol.

Den illegale handel indbringer over 100 milliarder kroner årligt, og ifølge FN finansieres væbnede ekstremistgrupper af indtægterne.

Situationen er så alvorlig, at Storbritanniens premierminister, David Cameron, nu tager kampen op mod de internationale forbrydersyndikater på et topmøde i London på allerhøjeste niveau onsdag og torsdag.

Alene sidste år måtte over 1000 næsehorn i Sydafrika lade livet for sværtbevæbnede krybskytter, der skar deres værdifulde horn af og efterlod de dræbte dyr. Landet har 80 procent af Afrikas bestand af næsehorn.

Hornene sælges hele eller i pulverform til købere i især Kina og Vietnam, hvor mange tror, at pulveret styrker potensen eller kan kurere kræft. Også smugleriet af elfenben vokser med rasende fart.

Til topmødet 12. og 13. februar har David Cameron inviteret stats- og regeringschefer eller udenrigsministre fra 50 lande, der har nøgleroller som leverandører eller modtagere af ulovlige produkter fra truede dyr. Også prins Charles deltager.

Blandt de inviterede er Kinas præsident, Xi Jinping, Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, præsident Joseph Kabila fra DR Congo, Thailands premierminister, Yingluck Shinawatra, og hendes vietnamesiske kollega, Nguyen Tan Dung.

Desuden Tysklands kansler, Angela Merkel, og USA's udenrigsminister, John Kerry.

Prins Charles fastslog i 2013, at vi står over for en af de største trusler nogensinde mod Jordens dyreliv: - Og vi må behandle det som en krig, for det er præcis, hvad det er, sagde han.

FN's Sikkerhedsråd vedtog i sidste uge to resolutioner - rettet mod DR Congo og Den Centralafrikanske Republik for at standse pengestrømmen fra den illegale handel til de væbnede oprørsgrupper i det østlige DR Congo.

FN har ifølge AFP mistanke om, at også Somalias al-Shabaab-islamister og Sudans berygtede Janjaweed-militser finansieres af krybskytteri.

WWF Verdensnaturfonden frygter, at mennesket snart får nogle af klodens mest ikoniske dyrearter på samvittigheden, siger generalsekretær Gitte Seeberg.

- Krybskytteriet går desværre hårdest ud over de helt store pattedyr som tiger, næsehorn og elefant, men også løven kan blive truet. I 2012 blev over 20.000 elefanter dræbt, siger Gitte Seeberg.

/ritzau/