Cepos: Danmark er blandt de mest lige lande

Skrevet af admin

17/04/2014

Dagens topnyheder

Af alle OECD-lande er Danmark et af de lande med mindst ulighed. Det siger cheføkonom i den liberale tænketank Mads Lundby Hansen.

- Man skal være varsom med at problematisere uligheden i Danmark. Vi er ifølge regeringen og OECD blandt de lande med mindst ulighed i OECD.

- Hvis man vil reducere uligheden kan det ske ved at øge kontanthjælpen, øge marginalskatten på arbejde eller ved at hæve kapitalskatterne.

- Alt dette vil reducere beskæftigelse og velstand. Og det vil være skidt. Danmarks hovedudfordring er mangel på vækst og beskæftigelse, siger Mads Lundby Hansen i en skriftlig kommentar.

Det er tænketanken Cevea, der i en ny analyse peger på, at Danmark er raslet ned af listen, så vi i dag kun er det 14. mest lige land i Europa.

Fra 2005 til 2012 er Danmark det vesteuropæiske land, hvor uligheden er steget mest målt på den såkaldte Gini-koefficient. Danmarks ulighed er steget fem gange så meget som gennemsnittet, viser Gini-koefficienten, som er et mål på uligheden i et samfund.

Men cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen advarer mod at tolke for hårdt på tal fra Eurostat, fordi der har været datanedbrud.

- Jeg mener, man skal passe på med at tolke så hårdt på Eurostats data. Danmarks Statistik har gjort opmærksom på, at blandt andet databrud i 2010 gør det svært at tolke præcis, hvor meget Gini-koefficienten er steget fra årene før 2010 og til de efterfølgende år.

- Og derfor bør man også på baggrund af den observerede udvikling være varsom med at fremskrive udviklingen i Gini-koefficienten til 2020, siger Mads Lundby Hansen.

Han peger på, at under Thorning-regeringen har vi fået et meget afbalanceret forhold til ulighed.

- Det har således ikke afholdt regeringen fra at gennemføre reformer af skat og kontanthjælp selv om det har øget uligheden.

- Argumentet har været at det har skabt vækst, muligheder og beskæftigelse. Denne tilgang bør vi holde fast i, siger Mads Lundby Hansen.

/ritzau/