Cheføkonom: Finanslovsforslag vil kræve livrem og seler

Budgettet er så stramt, at der ikke er plads til uforudsete udgifter.

Elastikken i Danmarks husholdningsbudget for næste år er simpelthen strakt helt ud til det yderste, og hvis Danmark ikke igen skal komme i EU's søgelys for at sprænge rammen for underskud på tre procent af BNP, skal der gås med livrem og seler.

Det siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

- Der er ingen margin, regeringen kører med sit finanslovforslag lige til kanten af grænsen for det tilladelige budgetunderskud. Det understreger, at der er grænser for, hvad man kan tillade sig yderligere med den økonomiske politik i 2015.

- Man bruger allerede det økonomiske spillerum til noget, der ligner det yderste, og der er ikke plads til uforudsete udgifter, siger Steen Bocian.

Alligevel tror cheføkonomen ikke, at regeringen kommer til at går over EU's grænse.

- Regeringen vil ikke være interesseret i at overskride EU reglerne, og det ville heller ikke være hensigtsmæssigt for dansk økonomi, da vi ville risikere at blive sat under økonomisk administration, siger Steen Bocian.

At elastikken er spændt helt ud til bristepunktet på Danmarks husholdningsbudget skyldes det svage økonomiske opsving.

- Der er selvfølgelig en ulempe ved at køre helt ude på kanten, men det er sådan set fornuftigt nok, så længe det økonomiske opsving er sårbart, siger Steen Bocian.

Regeringen venter, at der kommer mere gang i væksten hen af vejen. Planen var, at finanspolitikken skulle strammes lidt op i år, og det sker også.

Finanseffekten - finanspolitikkens virkning på den økonomiske vækst - er i år på 0,4 procent af BNP, og næste år strammes det op med 0,1 procent af BNP.

- Der er tale om en meget lille stramning, vurderer Steen Bocian.

/ritzau/

 

Dagens Gossip