Chile kan vinde Copa America for første gang

Chile kan bryde ud i ren folkefest.

Det sydamerikanske land har nemlig mulighed for at vinde Copa America på hjemmebane, når finalen mod Argentina spilles lørdag aften.

- Vi havde en forpligtelse til at få Chile i finalen, og det vidste vi fra første øjeblik. Det er en stor drøm. Især når vi er værter, siger Chiles landstræner Jorge Sampaoli.

Chile har aldrig vundet turneringen, siden den blev skabt i 1916.

Men turneringens forløb har langt fra været en dans på roser for chilenerne.

Tidligt i turneringen blev holdets største stjerne, Arturo Vidal, snuppet af politiet for spirituskørsel. Juventus-spilleren kørte galt i sin Ferrari, og Vidal blev anholdt med en promille på 1,2.

Landstræneren valgte at tage Vidal til nåde, og midtbanespilleren har herefter været med i samtlige af Chiles kampe på vej til finalen.

Men den sidste skandale havde ikke ramt Chile. I kvartfinalen mod Uruguay reagerede forsvarsspilleren Gonzalo Jara hurtigere end, hvad godt var.

Tv-billeder fra kampen viste, at Jara gramsede Uruguay-spilleren Edinson Cavani på bagdelen med en finger.

Da Cavani svarede igen med et lidt hårdt "klap" på kinden, dejsede Jara dramatisk om i græsset. Cavani blev udvist for hændelsen, mens Jara slap for straf i første omgang.

Det sydamerikanske fodboldforbund (Conmebol) idømte ham dog efterfølgende en karantæne på tre spilledage, der dog senere blev nedsat til to.

Det betyder, at værtsnationen i finalen må undvære Mainz-spilleren, der i øvrigt er blevet sat til salg af sin tyske klub efter episoden.

Ikke desto mindre er Chile gået ubesejret gennem turneringen på bekostning af Ecuador, Bolivia, Uruguay og Peru, mens chilenerne spillede 3-3 mod Mexico.

Holdet og turneringens topscorer er Eduardo Vargas med fire mål.

Stjernespækkede Argentina venter i finalen, der med profiler som Lionel Messi, Angel Di Maria og Sergio Agüero må betegnes som favoritter til at løbe med sejren.

Det vil i så fald være Argentinas første Copa America-titel siden 1993.

Kampen begynder lørdag klokken 22 dansk tid.

/ritzau/

Dagens Gossip