Dagens guide: Sådan beskytter du dit barn mod seksuelt misbrug på nettet

En rapport fra Red Barnet viser, at uskyldige børnebilleder kopieret fra sociale medier som Facebook og Instagram kan havne på pornosider, hvor børnene bliver fremstillet som sexobjekter.

Her følger en række råd fra Red Barnet til, hvordan sådanne situationer kan opstå.

* Selvfølgelig skal man dele familiestunder og glæder omkring sine børn, men er billedet først online, bliver det aldrig slettet. Derfor opfordrer vi til, at du bruger din fornuft og tænker over følgende, før du deler billeder af dine børn på nettet.

* Tjek – en ekstra gang – dine privatlivsindstillinger på for eksempel Facebook og andre steder, hvor du deler billeder. Hvis din profil er offentlig, kan alle i princippet se og bruge dine billeder.

* Det, du deler med alle, det kan alle også dele med alle andre.

* Det, der ligger på nettet, kan aldrig blive slettet.

* Overvej om motivet kan hænge på opslagstavlen i dit lokale supermarked. Hvis det ikke er et problem, kan det sikkert også bruges på nettet.

* Dit barn skal også leve med, at billedet ligger på internettet om 10 år, når han/hun er blevet teenager. Kan du stå inde for, at det er online til den tid, hvis dit barn konfronterer dig med det?

* Når dit barn bliver ældre, kan i aftale, at du altid spørger, før du lægger billeder af ham/hende online.

* Overvejelserne er selvfølgelig også gode at give videre til dine børn, når de selv begynder at være aktive på internettet og de sociale medier. Derfor har Red Barnet følgende råd:

* Forældre og andre voksne skal tale med børn og unge om billeder på nettet.

* Børn og unge, der gerne vil være modeller, skal se sig rigtig godt for og kun dele deres oplysninger med voksne, de kender, eller som for eksempel deres forældre har godkendt.

Kilde: Red Barnet

/ritzau/

 

Dagens Gossip