Dagpenge: Thornings venner og fjender skifter lejr

Skrevet af admin

10/08/2014

Dagens topnyheder

Det plejer at forholde sig omvendt, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) melder ud om sin politik.

Men for en gangs skyld bakkes hun op af den borgerlig-liberale tænketank Cepos og modsiges af centrum-venstre-tænketanken Cevea, efter at hun har bebudet, at hun ikke har planer om at ændre på dagpengesystemet i forbindelse med efterårets finanslovforhandlinger.

Ceveas analysechef Jens Jonatan Steen mener nemlig ikke, at Danmark har råd til at fortsætte med de nuværende regler, der har sendt mere end 34.000 mennesker helt ud af dagpengesystemet.

- Spørgsmålet er, om det er godt for samfundet ikke at have den tryghed, der har ligget i dagpengesystemet.

- Den sikkerhed, der ikke længere er til stede, kan på sigt gå ud over den fleksibilitet, som det danske arbejdsmarked ellers har været præget af, siger Jens Jonatan Steen.

Han så gerne, at man helt akut hjalp dagpengemodtagerne ved at genindføre genoptjeningsperioden på 26 uger, som i dagpengeforliget fra 2010 blev fordoblet til 52 uger.

Men cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos minder om, at det også vil have omkostninger.

- Det er ikke en gratis omgang at lempe på dagpengereglerne, for hvis man halverer genoptjeningskravet, bliver det nemmere at komme tilbage i dagpengesystemet, hvor gevinsten ved at tage lavtlønsjob er beskedent eller ligefrem forbundet med økonomisk tab.

- Det vil medføre et fald i beskæftigelsen på 2000 personer, og det vil koste statskassen cirka 700 millioner kroner, siger han.

Mads Lundby Hansen mener faktisk, at man bør gå i den modsatte retning og skære i dagpengesatserne.

- Hvis man sænkede dagpengesatserne med 10 procent, ville man få 14.000 mere i beskæftigelse.

- Det vil forbedre de offentlige finanser med fire milliarder kroner, som man igen kunne bruge på at sænke indkomstskatterne og dermed forbedre beskæftigelsen endnu mere. Det er det, vi har brug for i Danmark lige nu, siger han.

I Cevea mener man dog, at regeringen bør bevæge sig ud af en helt anden vej.

- Det vil være en god løsning at gøre reglerne konjunkturbestemte, både hvad angår dagpengeperioden og optjeningslængdens varighed.

- Vi har set, at det kan lade sig gøre i et land som Canada, hvor man endda har indbygget lokale og regionale parametre, så det er prøvet af i praksis, siger Jens Jonatan Steen.

Helle Thorning-Schmidt har søndag sagt til flere medier, at hun ikke vil ændre på dagpengereglerne, før dagpengekommissionen er færdig med sit arbejde.

Det er den ifølge planen først med udgangen af næste år og dermed også efter, at der er afholdt folketingsvalg.

/ritzau/