Danmark ændrer på bistand for 45 millioner til Sydsudan

Skrevet af admin

30/04/2014

Dagens topnyheder

Den danske regering har omlagt knap halvdelen af dette års udviklingsbistand til Sydsudan til hårdt tiltrængte indsatser.

35 millioner kroner omdirigeres til at hjælpe 150.000 sydsudanesere med at brødføde sig selv og 10 millioner går til en regional-ledet mission, der skal overvåge våbenhvilen mellem konfliktens hovedparter.

- Befolkningen udsættes for store lidelser på grund af borgerkrigen, og nu handler det om at få stoppet volden, beskytte befolkningen mod overgreb og forebygge hungersnød.

- Vi må forhindre, at krisen forværres yderligere og trækker hele regionen ind i en dødelig spiral af krig, kaos og etniske udrensninger, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse.

De hårdt tiltrængte indsatser går via FN til at hjælpe lokalsamfund med at brødføde sig selv gennem uddeling af fiskenet, såsæd, landbrugsredskaber og vaccination af kvæg og til at mindske konflikterne om de knappe ressourcer.

Næsten fem millioner sydsudanesere har behov for akut hjælp, og mere end 1,2 millioner mennesker er tvunget fra deres hjem på grund af borgerkrigen og etnisk forfølgelse. FN erklærede i midten af februar Sydsudan som højeste humanitære kriseniveau på linje med Syrien.

Danmark arbejder tæt sammen med den regionale organisation, IGAD, med FN og den internationale trojka om at få stoppet volden øjeblikkeligt og respektere våbenhvilen.

Den regionalt-ledede mission, der støttes med 10 millioner kroner fra Danmark, skal overvåge våbenhvilen mellem konfliktens hovedparter - præsident Kiir for den siddende regering og den tidligere vicepræsident Machar for den væbnede opposition.

Fra dansk side bakkes også op om indførelsen af sanktioner for at få de stridende parter til at gå forhandlingsvejen. Sanktionerne kan eksempelvis være i form af indefrysning af værdier og rejseforbud.

- Formålet med sanktionerne er at sende et meget klart budskab til de stridende parter om at gå forhandlingsvejen og samtidig gøre det klart, at de grusomme overgreb og den etniske forfølgelse er uacceptabelt for det internationale samfund, siger Mogens Jensen.

/ritzau/