Danmark får sit første hospice for døende børn

admin

|

15/01/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Efter flere års debat er Danmark nu på vej til at få et egentligt børnehospice, skriver Politiken onsdag.

Efter udenlandsk forbillede erklærer Sankt Lukas Stiftelsen, der driver et hospice nord for København, sig nu parat til som den første at åbne et palliativt tilbud for uhelbredeligt syge børn.

- Vi ved, at behovet er der, og at vi kan magte opgaven, siger Sankt Lukas Stiftelsens bestyrelsesformand, tidligere kirkeminister A.O. Andersen, til Politiken.

Børnehospicet, som skal tilbyde både symptomlindrende og livsafsluttende ophold, har endnu ikke nogen fastsat åbningsdato.

I Sundhedsstyrelsens anbefalinger beskrives de palliative behov hos børn som "en særlig udfordring".

Lande som Tyskland, Holland, Storbritannien og Sverige har allerede hospicer for børn som etablerede tilbud.

I Storbritannien findes der 49 privatdrevne børnehospicer, og i Sverige er landets eneste børnehospice, Lilla Erstagården, i gang med at udvide på grund af et stigende behov.

Leder af Lilla Erstagården, cheflæge Henrik Dahlstrand, er glad for meldingen om et dansk børnehospice:

- Det er fantastisk, at Sankt Lukas Stiftelsen nu starter Danmarks første børnehospice. Vi kan se, at der eksisterer et behov for specialiserede børnehospicer, idet omsorg for børn og unge i livets afslutning på flere punkter adskiller sig fra voksnes og ældres behov, siger han til Politiken.

Sundhedsstyrelsen har på sundhedsminister Astrid Krags (SF) opfordring indhentet erfaringer fra Sverige, men det har ikke ændret på hendes opfattelse af, at de eksisterende tilbud til børn er tilstrækkelige.

Disse tilbud drejer sig om særlige afdelinger på sygehusene og såkaldte udgående team.

- Jeg er først og fremmest optaget af, at børn, der er uhelbredeligt syge, får den bedst mulige behandling, og jeg kan godt forstå tankerne bag et børnehospice, men det er ikke nødvendigvis den mest oplagte vej at gå, skriver Astrid Krag til Politiken.

/ritzau/