Danmark gambler med EU-rabat

Den danske regering vil have rabat på bidraget til EU. Men blot to uger før topmødet om EU's budget for 2014-2020 går budgetkommissær Janusz Lewandowski direkte ud og afviser rabatten i et interview med Politiken.

Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) er gået så vidt i kampen om rabatten, at hun har truet med et veto, som kan medføre, at Danmark forhindrer en aftale mellem de 27 EU-lande.

- Jeg er meget bekymret for strategien med at kravle op i et træ og råbe meget højt. Det tyder i hvert fald ikke på, at den strategi virker, siger professor Marlene Wind, der er leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

Hun mener, at årsagen til de markante markeringer er, at den danske regering har tænkt, at går man ikke offentligt ud og råber højt, så får man ikke noget. Den er den taktik, andre lande i EU benytter sig af.

- Mislykkes det, vil det være et kæmpe nederlag, netop fordi regeringen har valgt den højtråbende strategi. Men lykkes det, er det en kæmpe sejr, vurderer professoren.

Regeringen vil have en årlig rabat på en milliard kroner, fordi vi betaler mere til EU's budget, end vi får retur. Samtidig er Danmarks bidrag højere end andre landes, der allerede får en rabat, hvis man ser på blandt andet bidrag per indbygger.

Men budgetkommissær Lewandowski frygter, at kravet om nye rabatter kan åbne en "Pandoras æske" og starte en "lavine" af krav om rabatter fra andre lande.

- Vi ved ikke, om det hele er et spil for galleriet her før topmødet, hvor nogen melder ud i øst og i vest, og hvor der skal være nogle hårde markeringer, siger Marlene Wind og fortsætter:

- Jeg troede, at når Danmark turde melde så hårdt ud, som er imod dansk tradition, så måtte der simpelthen ligge en aftale allerede.

Finansminister Bjarne Corydon (S) fastholder, at Danmark skal have rabat, og at vetotruslen er i orden.

- Danmark har et meget velargumenteret krav, siger ministeren til Politiken.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip