Danmark hjælper statsborgere hjem fra Yemen

admin

9 år siden

|

03/04/2015

Dagens topnyheder

Forholdene i det krigshærgede Yemen er nu så alvorlige, at Udenrigsministeriet gør alt, hvad der er muligt, for at få de sidste seks danske statsborgere ud af landet.

Det oplyser kontorchef Hans Brask fra ministeriets Borgerservice. Der er dog ikke tale om en egentlig dansk evakuering som tidligere oplyst af DR Nyheder.

- Men vi assisterer dem med at komme ud ved at finde forskellige rejseruter ud af landet. Det er ikke let. Derfor gør vi alt, hvad vi kan, for at koordinere med vores EU-partnere for at høre, hvilke muligheder de har, og dele information, siger Hans Brask.

Danmark sender altså ikke fly eller skibe af sted, sådan som Kina, Rusland, Pakistan, Indien, Indonesien, Somalia og Etiopien allerede har gjort for at hente statsborgere, som er strandet i Yemen under krigshandlingerne.

Yemen er blevet skueplads for en krig mellem den yderliggående shiamuslimske Houthi-milits og en sunnimuslimsk arabisk koalition, ledet af Saudi-Arabien, der bomber Yemen fra luften. Luftangrebene har ifølge FN kostet mindst 500 menneskeliv.

Seks danske borgere har allerede forladt landet på den sydlige del af den arabiske halvø. Blandt de resterende seks, som er tilbage, er en nødhjælpsarbejder og en person med egen virksomhed i Yemen.

- Og så er der en mindreårig, som vi forsøger at få ud. Mere kan jeg ikke sige, for vi går aldrig i detaljer om personer, siger Hans Brask.

Fem af de seks tilbageblevne danskere befinder sig i hovedstaden Sanaa, mens én er i den sydlige havneby Aden.

Det er allerede over et år siden, at Udenrigsministeriet opfordrede danske statsborgere til at forlade Yemen, hvor den iranskstøttede Houthi-milits har styrtet regeringen og fordrevet præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi.

/ritzau/