Danmark tager afstand fra egyptisk massedødsdom

Skrevet af admin

25/03/2014

Mest læste i dag

Den egyptiske massedødsdom over 529 medlemmer af Det Muslimske Broderskab får nu den danske regering til at tage affære og i kraftige vendinger fordømme hele forløbet omkring dommen.

- Jeg tager kraftigt afstand fra den såkaldte dom, der er faldet, fordi der er jo ikke tale om nogen som helst form for retfærdig rettergang. Der har jo slet ikke været noget, der minder om en almindelig retssag, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Ritzau.

- Det var ikke den udvikling, vi havde set for os og ønsket i Egypten, tilføjer ministeren.

Han vil nu kontakte den egyptiske regering - enten gennem ambassaden i Danmark eller direkte - for at sende et klart budskab.

- Det afgørende er, at vi tager direkte kontakt med de kanaler, der nu er til rådighed til den egyptiske regering, og siger, at det her er stik mod vores forventninger.

- Det, der er brug for i Egypten, er netop, at der er plads til alle befolkningsgrupper og religioner og politiske grupperinger. Det her sender det modsatte signal, siger udenrigsministeren:

- Alle, som har gjort sig skyldige i overgreb eller andre ulovligheder i løbet af de sidste par år, kan og skal selvfølgelig stilles for retten. Men det skal ske på en fair måde, og det er altså ikke kun repræsentanter fra Det Muslimske Broderskab, der skal for retten.

Også udviklingsminister Mogens Jensen (S) tager afstand og skriver i en mail til Ritzau:

- Jeg tager kraftigt afstand fra og er dybt chokeret over dødsdommene på 529 tilhængere af det Muslimske Broderskab i Egypten. Men Danmark skal ikke gå enegang i forhold til situationen.

- Jeg vil i tæt fællesskab med EU nøje overveje, hvilken reaktion der kan blive tale om i det videre forløb, siger han.

Den danske regering har tidligere sat en del af bistanden til Egypten i bero efter det egyptiske militærets blodige rydning af protestlejrene i Egyptens hovedstad i sommeren 2013. Bistanden blev dog genindført i februar.

Den danske regering vil også tage sin bekymring op i FN, siger Martin Lidegaard.

- Vi vil selvfølgelig også bruge de internationale organisationer, som vi ved har stor betydning for udviklingen i Egypten.

- FN har været med til at tilrettelægge det nye forløb i Egypten og har selvfølgelig en forventning om, at der bliver en fair og demokratisk proces, siger udenrigsministeren.

En egyptisk domstol afsagde mandag dødsdomme mod 529 islamister, der blandt andet var anklaget for uroligheder og mord på en politimand.

Det har affødt internationale protester og demonstrationer i Egypten.

Tirsdag var knapt 700 andre islamister for retten, og de anklages også for mord og mordforsøg. Deres dom ventes afsagt den 28. april.

/ritzau/