Dansk ekspert advarer: Prisen på el kan eksplodere til sommer

Skrevet af Henrik R

1 uge siden

|

06/05/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De europæiske energimarkeder står over for potentielle dramatiske prisstigninger denne sommer. Det mener den danske økonom Andreas Steno.

Dagens topnyheder

Den forventede stigning skyldes primært en kombination af skrøbelige forsyningssystemer og en stigende efterspørgsel, som truer med at presse elektricitetspriserne i vejret.

I en analyse fra Steno Research peger Andreas Steno på flere kritiske faktorer, der kan drive priserne op.

Blandt andet har Tysklands øgede afhængighed af fransk elektricitet – efter lukningen af tyske atomkraftværker og stoppet for Nord Stream-gasledningen – gjort Europa særligt sårbar over for fluktuationer i energiproduktionen.

Dertil kommer, at Frankrigs atomkraftværker producerer mindre elektricitet om sommeren, da varmere flodvand påvirker kølesystemerne negativt.

Det skriver MacroTicker.

Denne perfekte storm af lavere produktionskapacitet og højere forbrug, ikke mindst på grund af aircondition i de varme måneder, sætter systemet under yderligere pres.

Steno forudser, at dette kan føre til en gentagelse af sidste års scenario, hvor frygten for utilstrækkelige gasreserver til vinteren sendte gaspriserne på himmelflugt.

Desuden bemærker Steno, at prisstigningerne ikke kun påvirkes af lokale faktorer.

Globalt stigende efterspørgsel efter gas, særligt fra Asien, kan også spille en afgørende rolle for prisudviklingen i Europa, både direkte gennem højere råvarepriser og indirekte via valutakurser.

Denne komplekse situation beskrives yderligere i forbindelse med generelle økonomiske tendenser i Europa, hvor energiintensive industrier, især i Tyskland, fortsat oplever økonomiske nedgange, mens der er tegn på opsving i andre regioner.

Alt dette tegner et billede af en usikker energimarkedet, som kunne have dybtgående økonomiske konsekvenser for hele Europa.