Efter at stemmerne er talt op, er det en kendsgerning, at Dansk Folkeparti endegyldigt har etableret sig i toppen af dansk politik.
Partiet har fået 21,1 procent af stemmerne og 37 mandater i Folketinget mod 22 mandater ved sidste valg.
Fremgang lyder på 8,8 procentpoint svarende til svimlende 72 procent.
Resultatet er det bedste i partiets historie, hvor den hidtidige rekord var de 13,9 procent og 25 mandater, som partiet fik ved valget i 2007.
- Det er et bragende godt valg, men nu begynder det også at forpligte for dansk folkeparti, konstaterer Casper Dall, som er politisk redaktør på Information, over for Ritzau.
Med valgresultatet overhaler Dansk Folkeparti det hidtil største parti i blå blok, Venstre.
Og dermed skal partiet træde i karakter, mener Casper Dall.
- Når der er så mange danskere, der har stemt på Dansk Folkeparti, så forventer de også, at de påtager sig et ansvar og lever op til den retning, som de har sagt, de vil trække Danmark i, konstaterer redaktøren.
Dansk Folkeparti blev startet i 1995 af fire udbryder fra Fremskridtspartiets folketingsgruppe. I dag - 20 år senere - er partiet ni gange større, og det store spørgsmål er, om partiet skal i regering.
Formand Kristian Thulesen Dahl insisterer på at bevare "begge ben på jorden" og vil ikke svare på spørgsmålet.
- Jeg har også understreget, at vi ikke er angste for at gå i regering, hvis det er i den position, vi får størst politisk indflydelse. Jeg har bare ikke villet stille det op som en forventning, at vi kom dertil, siger han.
Han har allerede før valget erklæret, at partiet peger på Venstres Lars Løkke Rasmussen som statsminister, og det vil rekordresultatet ikke ændre på.
/ritzau/