Dansk Industri forudser mangel på ingeniører

Skrevet af admin

06/07/2014

Dagens topnyheder

Der er flere, der søger ind på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Men der vil stadig komme til at mangle ingeniører, hvis de unges studievalg fortsætter.

Sådan lyder det fra underdirektør og forskningspolitisk chef i Dansk Industri, Charlotte Rønhof, efter at Uddannelses- og Forskningsministeriet har præsenteret sin opgørelse over fordelingen af årets ansøgninger til de videregående uddannelser.

- Det er glædeligt, at flere vælger en uddannelse som for eksempel civilingeniør, siger hun.

- Men det er altså stadig langt de fleste, der vælger en anden retning end den tekniske og naturvidenskabelige.

Charlotte Rønhof henviser til målsætningen fra regeringens kvalitetsudvalg, det såkaldte Søndergaard-udvalg, der har et mål om, at 75 procent af kandidaterne fremover skal arbejde i det private erhvervsliv.

Hvis den målsætning skal indfries, så skal uddannelsesmønstret ændres markant, da danske virksomheder kommer til at mangle ingeniører, lyder det fra Charlotte Rønhof.

- Vores seneste prognose viser, at der kommer til at mangle 8000 universitetsuddannede og 3000 diplomingeniør i 2030, hvis der ikke uddannes flere ingeniører, siger hun og fortsætter:

- Manglen på ingeniører kan hæmme væksten i de danske virksomheder og lægge en generel dæmper på økonomien i Danmark. Når der ikke kan besættes ingeniørjob i Danmark, er det ikke kun ét job, vi mister.

- Vi mister også alle de andre job, som er afhængige af, at der er ingeniører i virksomhederne. Derfor kan ingeniørmanglen også blive en flaskehals for job til de andre faggrupper, mener Charlotte Rønhof.

At det vil kunne mærkes på pengepungen, hvis prognoserne for ingeniørmanglen holder stik, bakkes op af formanden for Ingeniørforeningen, Frida Frost:

- Det bliver meget dyrt for Danmark, hvis vi år for år ikke kommer til at se et langt større optag på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, siger Frida Frost og fortsætter:

- Det er herfra, at den hjemlig vækst skal sikres og udbygges, og derfor håber jeg, at regeringen vil arbejde målrettet på at sikre flere på ingeniøruddannelserne.

Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet har i alt 91.231 søgt ind på en videregående uddannelse i år. Det er fire procent flere end sidste års 88.040 ansøgere.

/ritzau/