Dansk måling: Grønland kan ikke styre sig selv på ret kurs

Vi tror ikke på grønlandske politikeres evne til at administrere udviklingen i Grønland - men vi vil heller ikke gå ind og hjælpe til.

Sådan lyder den overordnede konklusion i en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten forud for det grønlandske landstingsvalg fredag.

Hver anden dansker tror ikke på, at de grønlandske politikere selv er i stand til at styre deres land i en positiv retning, og kun hver fjerde har tillid til, at vores rigsfæller kan klare udviklingen selv.

Samtidig afviser hver anden dansker, at Danmark i højere grad bør styre den politiske udvikling i Grønland for at få landet på ret kurs, mens kun hver fjerde ønsker, at Danmark skal træde til, skriver Jyllands-Posten.

Ekstern lektor ved Københavns Universitet og ekspert i rigsfællesskabet Lars Hovbakke Sørensen mener, at målingen afspejler mange danskeres ligegyldighed over for Grønland.

- Der er mange danskere, der sådan set ikke mærker nogen fællesskabsfølelse med eller ansvarsfølelse for Grønland. Heller ikke selv om de anerkender, at der er store problemer i landet, siger han til avisen.

Valget i Grønland kommer, efter at Aleqa Hammond i forbindelse med en omstridt bilagssag i september måtte trække sig som landsstyreformand og udskrive valg.

Op til dette valg har bilagssagen samt økonomien fyldt meget ifølge Michael Böss, der er lektor ved Aarhus Universitet og ekspert i grønlandske forhold.

- Hvad skal man gøre: Skal man fortsætte med at udbygge infrastrukturen, eller skal man få løst nogle af de sundheds- og socialproblemer, som det grønlandske samfund også slås med? har Michael Böss tidligere beskrevet over for Ritzau som nogle af de store spørgsmål i valgkampen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip