Dansk træner i Kina: Vi har Asiens Premier League

Skrevet af admin

12/04/2015

Mest læste i dag

Den kinesiske Super League er lige nu en af de mest hypede ligaer i international fodbold.

Pengene er enorme efter danske forhold, og selv spillere med det meste af karrieren foran sig søger i disse år mod Kina for at udvikle sig i den klart stærkeste liga i Asien.

Den danske træner Mads Davidsen, der arbejder under Sven-Göran Eriksson i Shanghai SIPG, har fulgt udviklingen på nærmeste hold siden 2012.

Da han kom ud til Kina for tre år siden var det mest "afdankede" profiler, der tog turen fra Europa for at afslutte karrieren med et velbetalt år i kinesisk fodbold. Sådan er det ikke længere.

- Ligaen har aldrig været stærkere end nu.

- Tiden, hvor den japanske og koreanske liga var overlegen både sportsligt og økonomisk, er overstået, og nu søger alle de bedste asiatiske spillere mod Kina, siger Mads Davidsen.

Derudover er flere store internationale trænernavne kommet til samt dygtige profiler og talenter fra Europa.

- Man har lige nu de bedste spillere, der nogensinde har spillet i Asien i den kinesiske liga.

- Man kan godt sige, at ligaen er ved at udvikle sig til Premier League i Asien.

Historisk har Kina ikke haft de store traditioner for fodbold. Det betyder, at den 16 hold store liga er meget afhængig af udenlandsk arbejdskraft i en omstillingstid, hvor klubberne arbejder på at få mere ud af Kinas enorme befolkningsgrundlag.

I vinterens transfervindue var FC Midtjyllands Sylvester Igboun og den danske landsholdsspiller Lasse Vibe fra IFK Göteborg på kinesiske klubbers ønskesedler. Esbjergs 26-årige forsvarskomet Eddi Gomes blev solgt til Henan Jianye.

I Kina er der mulighed for at tjene langt flere penge end i mange europæiske ligaer.

- Vores budget i Shanghai i år er - uden at sætte tal på - som en top-fem-klub i Bundesligaen i Tyskland. Kina er for længst løbet fra Danmark, Sverige, Holland og Belgien, siger Mads Davidsen.

Den danske træner forklarer, at langt de fleste fodboldklubber i Kina fungerer som en slags PR-afdelinger for store virksomheder.

- Det vil svare til, at Mærsk laver en fodboldklub i Danmark.

- I min tidligere klub Guangzhou R&F var ejeren en af Kinas største byggematadorer, som markedsfører sig gennem klubben.

- Selv om fodboldklubben isoleret gav underskud hvert år, så påstår han, at det giver overskud i hans virksomhed.

- Klubberne har reelt set ikke noget budget, og det rører dem ikke at bruge en milliard kroner, for de regner med at få pengene igen, siger Mads Davidsen.

Der er set eksempler på, at udenlandske spillere er kommet galt af sted i Kina. De mest kendte er Didier Drogba og Nicolas Anelka, der i 2012 skiftede til Shanghai Shenhua, som ikke kunne betale spillernes løn.

- Den slags sager har vi desværre ret mange eksempler på, siger Spillerforeningens direktør, Mads Øland.

- Der er forbud mod fagforeninger i Kina, så spillerne er overladt meget til sig selv, hvis de havner i problemer.

- På den måde er det svært at sikre sig mod kontraktbrud, for hvem skal spilleren gå til for at få inddraget penge? Der er ingen spillerforening, der kan indkalde klubben til en voldgiftssag.

- Man kan skrive kontrakt og håbe på, at lønnen kommer, og man kan håbe, at man kan skifte klub, hvis den bliver brudt, siger Mads Øland og slår samtidig fast, at der også er klubber, der har styr på tingene.

Mads Øland fortæller, at klubber fra lande som Kina, Qatar og Rusland er villige til at betale agenter store beløb. Op til 10 gange mere end klubber i eksempelvis England og Tyskland.

- Der er ofte et miskmask mellem agenten og spillerens ønsker. Mange agenter vil se på, hvor de kan få den største aflønning og dernæst på spillerens forhold. For spilleren kan det være bedst at få den halve løn i en engelsk klub frem for det dobbelte i Kina.

- Hvis spilleren skriver kontrakt med en klub i Premier League, kan han være 100 procent sikker på at få sin løn udbetalt, siger Øland.

Mads Davidsen fortæller, at der generelt er godt styr på forholdene - med undtagelse af tre-fire klubber.

- De 12 andre kører lige så professionelt som i Europa, når det kommer til at overholde aftaler.

- Men der er klubber, der er meget kinesiske i forhold til aftaler. Hvis du har sagt, at du kan lave 10 mål, og du ikke gør det, så har du ikke overholdt din del, siger Davidsen.

Fodboldagenten Mads Bach Lund har endnu ikke sendt spillere til Kina, men han vil gerne ind på det lukrative marked.

- Jeg tror, at det er enormt attraktivt, hvis man kan finde den rette balance mellem økonomien og oplevelsen. Pengene gør det meget attraktivt for spillere, der ikke har niveauet til eksempelvis Premier League, siger agenten.

/ritzau/