Danske EU-politikere er uenige om ny EU-lov om roaming

Skrevet af admin

27/10/2015

Mest læste i dag

De danske EU-parlamentarikere er uenige om, hvor god den nye EU-lov om at afskaffe roamingafgifter fra 2017 er.

Venstres Jens Rohde, der har været med til at forhandle afgifterne væk, glæder sig over, at to et halvt års hårdt arbejde nu har båret frugt, selv om han gerne havde set afgifterne forsvinde allerede i år.

- Borgerne vil ikke længere skulle betale ågerpriser, når de er på ferie i et andet EU-land, så fremover kan man roligt tjekke sin mail eller ringe hjem til mormor, siger Jens Rohde.

- Samtidig vil virksomhederne blive mere konkurrencedygtige og effektive, når deres medarbejdere på forretningsrejser ikke længere skal tøve med at bruge smartphonen, forudser han.

Socialdemokraternes Christel Schaldemose, der er medlem af Europaparlamentets udvalg for det indre marked, er også på det glade hold.

- Man taler ofte om, at EU er for langt væk fra borgerne. Men det her er for alvor noget, der vil kunne mærkes af alle EU-borgere lige fra Litauen over Portugal til Danmark, siger Schaldemose.

Også den radikale Morten Helveg Petersen glæder sig over, at EU's borgere snart kan "bruge deres mobil i udlandet uden at blive ribbet af gebyrer".

- Det er en aftale, der i den grad kommer borgerne til gode, siger han.

SF's Margrete Auken er til gengæld imod den nye EU-lov, fordi hun ikke finder den vidtgående nok.

- Først i 2017 har vi udsigt til at komme af med roamingafgifterne, og selv da får vi dem stadig ikke fuldstændig afskaffet. Det er rigtig ærgerligt for forbrugerne, siger Auken.

For at forhindre forbrugerne i at købe et billigt mobilabonnement i et andet EU-land og så roame på fuld tid i deres eget land, bliver der i hvert land en grænse for et rimeligt forbrug, før der kommer afgifter på.

- Derfor ender vi med 28 forskellige sæt regler og ingen lige rettigheder for forbrugerne, siger Margrete Auken.

Samtidig skal den nye lov sikre, at internetudbydere behandler datatrafik ens, og dermed bliver såkaldt netneutralitet for første gang gjort til EU-lov.

Men heller ikke den del af den nye EU-lov er Margrete Auken tilfreds med. Hun mener ikke, at den forhindrer diskrimination af data på internettet.

Hun frygter blandt andet, at nogle tjenester vil kunne betale sig til en hurtigere forbindelse end andre, og at nogle netudbydere vil lægge ekstra afgifter på for eksempel Skype eller YouTube.

- Men vi skal ikke til at have kongeveje og grusveje på internettet, siger hun.

/ritzau/