Danske forbrugere betaler mest for varerne i EU

Skrevet af admin

23/12/2013

Dagens topnyheder

Hvis privatøkonomien er slået alvorligt tilbage efter indkøb af gaver, and og julegodter, så er det måske ikke så mærkeligt.

Med et prisniveau på 41 procent over EU-gennemsnittet har Danmark langt de højeste forbrugerpriser i EU, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, som er baseret på tal fra købekraftsundersøgelsen for 2012 fra Eurostat.

De næsthøjeste forbrugerpriser i EU findes i Luxembourg, Finland og Sverige, der ligger mellem 29 og 22 procent over EU-gennemsnittet, mens Tyskland ligger på niveau med EU-gennemsnittet.

- Det er særligt priserne på fødevarer, som er markant højere i Danmark end i resten af Europa, hvilket blandt andet skal ses i lyset af, at vi har EU's højeste moms på fødevarer, siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

- De fleste lande opererer således med differentieret moms, hvilket gør fødevarer relativt billigere, tilføjer han.

De danske priser for fødevarer og drikkevarer uden alkohol kommer ind på en førsteplads i EU med priser på 43 procent over EU-gennemsnittet.

Mad og drikkevarer i Sverige er 24 procent dyrere end EU-gennemsnittet på andenpladsen, mens Tysklands fødevareprise slår EU's gennemsnit med seks procent.

Hvis julebudgettet skal strække sig lidt længere, så er det måske en idé at tage på indkøbstur i Østeuropa til næste år.

De østeuropæiske lande dominerer bunden i prisindekset og har de billigste forbrugerpriser i EU - med Bulgarien, Rumænien og Polen som de allerbilligste.

På trods af de høje forbrugerpriser i Danmark ligger vores faktiske individuelle forbrug per indbygger i 2012 14 procent over gennemsnittet for EU-landene. Det skyldes, at det offentlige forbrug tæller med.

- Kigger man alene kigger på det private forbrug, så ligger det private forbrug i Danmark kun fire procent over EU gennemsnittet - det er faktisk lavere end for eksempel Italien.

- Men da vi altså får noget for vores skattepenge i form af individuelt offentligt forbrug, så ligger vi samlet set et stykke over for eksempel Italien, siger Steen Bocian.

Indekset over forbrugerpriserne tager højde for valutakurser og er et udtryk for den reelle forskel i prisniveauet imellem landene.

Kun Schweiz og Norge, som ikke er medlemmer af EU, har endnu højere priser end Danmark. Her må forbrugerne af med 60 procent ekstra sammenlignet med prisgennemsnittet i EU.

/ritzau/