Danske forskere søger forsøgspersoner, der skal tage psykedeliske stoffer

Psykedeliske stoffer er ulovlige i Danmark, men til foråret har helt almindelige danskere mulighed for at prøve et trip - i videnskabens navn.

Danske forskere vil nemlig undersøge det psykedeliske stof psilocybins effekt på hjernen.

Håbet er, at det måske kan hjælpe mod psykiske lidelser. Det skriver Videnskab.dk.

Forskerne fra Neurocentret på Rigshospitalet vil i samarbejde med engelske forskere undersøge stoffets effekt på depression.

- Det kan kun gå for langsomt med at finde ud af, hvordan psilocybin virker. Det ser så lovende ud, og stoffet i sig selv virker til at være så sikkert, fordi vi har kendt til det i årtusinder. Så jeg kan næsten ikke se nogen grund til ikke at undersøge, om det skulle kunne behandle psykiske lidelser, siger Sebastian Leth-Petersen, der er Ph.D-studerende ved Københavns Universitet.

Han er ikke selv en del af studiet, men forsker i stoffers påvirkning af hjerne.

Læs også: Ny forskning: Du kan være psykopat, hvis du ikke gaber

Der er tidligere lavet forsøg med stoffet. I USA testede forskere psilocybins effekt på døende kræftpatienter. Resultaterne viste, at det gjorde patienterne bedre i stand til at håndtere deres dødsangst, og det virkede samtidig antidepressivt.

Et engelsk studie viste samme effekt hos raske unge mænd, der blev gladere efter en psykedelisk oplevelse.

Forskerne håber, at psilocyben kan bruges til behandling af depression i fremtiden.

- Depression er en frygtelig sygdom, som vi ikke er særligt godt i stand til at behandle. Der er for mange, som ikke bliver hjulpet, og derfor skal man finde nogle behandlinger, som virker. Der er helt klart et potentielt behandlingssigte i det her, siger professor på Neurocentret på Rigshospitalet Gitte Moos Knudsen.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip