Danske organisationer spår mørk fremtid efter russisk ngo-lov

Skrevet af admin

24/05/2015

Mest læste i dag

En ny lov, der gør det muligt for Rusland at udvise ikke-statslige organisationer - ngo'er - er et voldsomt og ødelæggende indgreb mod den demokratiske diskussion i Rusland.

Sådan lyder det fra Amnesty Internationals danske talsmand, Ole Hoff-Lund.

- Det er et ødelæggende frontalangreb på organisationers mulighed for at arbejde med demokrati, menneskerettigheder og seksuelle minoriteter i Rusland, siger han til Ritzau.

I kølvandet på den netop vedtagne lov, der siger, at Rusland kan udvise uønskede ngo'er, spår Ole Hoff-Lund en dyster fremtid for det russiske samfund

- Det russiske samfund vil lukke sig om sig selv som en totalitær stat, som ikke giver plads til opposition, andre tanker eller andre tolkninger af menneskerettigheder og international lov. Den her lov er et meget stort indgreb, fastslår han.

Også Anders Bernhoft, der er talsmand ved Dignity, Dansk Institut mod Tortur, er bekymret over den nye lov, som han mener er sat i verden for at stoppe kritiske organisationer som eksempelvis danske Dignity.

- Det er et politisk våben mod kritiske røster, og det er en måde at undertrykke landets opposition, siger Anders Bernhoft til Ritzau.

Loven bliver indført få dage efter, at Dignity fik udvist tre medarbejdere, der var i Rusland, for at mødes med den russiske menneskerettighedsorganisation Antitortur-Komitéen.

- Når de russiske myndigheder udviser os fra landet, så er det jo deres måde at sige på, at de vil have lov til at torturere deres borgere, og det skal vi ikke blande os i, siger Anders Bernhoft.

Den nye lov kritiseres især for at være formuleret på en måde, der i princippet giver de russiske myndigheder mulighed for at udvise ngo'er efter forgodtbefindende.

Og både hos Amnesty og Dignity er man bekymret for, at den nye lov vil gøre det svært for de nationale ngo'er, der arbejder i Rusland, at udføre deres arbejde.

- Det gør det svært for dem at operere, fordi mange af dem tit er afhængige af udenlandske input. Det kan både være finansiel og teknisk bistand, og den hjælp kan de måske ikke få fremover, lyder det fra Anders Bernhoft fra Dignity.

/ritzau/