Danske Regioner: Minister-kritik om udredning holder ikke

Udredningsretten virker ikke.

Så kontant var meldingen fra sundhedsminister Sophie Løhde (V) og patientforeningen Danske Patienter, som mener, at patienter har ret til at blive udredt inden for en måned i sygehusvæsnet.

Men så enkelt kan det ikke gøres op, mener formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), efter at tal fra Statens Serum Institut viser, at kun 57 procent af i alt 96.000 udredningsforløb i andet kvartal i år blev håndteret inden for fristen.

- Når det er 57 procent, der er udredt inden en måned, så er det ikke fordi, regionerne ikke tager det alvorligt, eller fordi det sundhedsfaglige personale ikke prioriterer det.

- Så er det i vidt omfang fordi, det ikke er lægefagligt muligt, eller fordi patienterne selv vælger at vente, siger Bent Hansen i en kommentar til Ritzau.

Danske Regioner understreger, at der ikke er tale om en ret til hurtig udredning, men om at få tilbud om hurtig udredning. Med andre ord har patienterne ret til at få et tilbud om at blive udredt inden for 30 dage, hvis det er lægefagligt muligt.

Ifølge Bent Hansen er udredningstiden ikke afgørende for patienter med mindre alvorlige lidelser, da der også er andre hensyn at tage.

- Det kan være, at det er mere bekvemt at køre til et andet sygehus, fordi det kolliderer med arbejde eller ferieplaner eller noget helt tredje, siger Bent Hansen.

Sophie Løhde kickstartede debatten, da hun til Ritzau kaldte udredningsretten for en "skuffelse" og en "tom patientrettighed".

De nye tal viser også, at mange af de patienter, der ikke blevet udredt inden for 30 dage, ikke rettidigt får udleveret en plan for deres videre udredningsforløb.

/ritzau/

 

Dagens Gossip