Danskerne er EU's største job-timister

Skrevet af admin

24/06/2014

Dagens topnyheder

Spørger man danskerne om fremtidens beskæftigelsessituation, er de markant mere optimistiske end borgere fra andre EU-lande.

Det viser en såkaldt Eurobarometer-undersøgelse fra Europa-Kommissionen, skriver KL's magasin Momentum.

Her tror næsten halvdelen af danskerne, at det næste år vil byde på øget beskæftigelse. Og ifølge Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og vismand i Det Økonomiske Råd, skyder danskerne ikke helt forbi.

- Der er god grund til, at danskerne er optimistiske for fremtiden. Selv om vi stadig er inde i en lavkonjunktur, forventer vi, at konjunkturerne begynder at rette sig op, og det i sig selv vil skabe op mod 100.000 flere job i Danmark, siger Michael Svarer til Momentum.

I undersøgelsen, der blev gennemført i marts, blev borgere fra alle EU-lande spurgt til deres forventninger til beskæftigelsessituationen de næste tolv måneder.

Her svarede 48 procent af danskerne, at de forventer, at beskæftigelsessituationen i Danmark vil blive bedre i løbet af det næste år. Kun syv procent forventede, at jobsituationen vil blive værre.

Danskerne er altså langt mere optimistiske, end da den samme undersøgelse blev gennemført i maj 2013. Her troede kun 36 procent af danskerne på en forbedret jobsituation, mens 12 procent mente, den ville blive værre.

Og det betyder også, at danskerne er langt mere optimistiske for fremtidens jobsituation end borgerne i de andre EU-lande.

Holland løber med en andenplads, hvor 39 procent af hollænderne forventer en forbedring af jobsituationen det næste år. I Sverige gælder det 35 procent, mens det i Tyskland kun er 18 procent, hvilket er under EU-gennemsnittet på 23 procent.

- Vi er mere optimistiske end svenskerne og tyskerne, for de blev ikke lige så hårdt ramt af krisen, som danskerne gjorde. Krisen slog virkelig hårdt i Danmark, og vi kommer dermed fra et lavere udgangspunkt. Potentialet for en stigning i beskæftigelsen er dermed større end i mange andre lande, forklarer professor Michael Svarer til Momentum

/ritzau/