Det skal være slut med at uddanne akademikere til ledighed. Derfor vil landets otte universiteter lukke for optag på uddannelser, hvor der er høj ledighed, når kandidaterne forlader universitet. Det vil ske fra næste år.
Men det falder ikke i god jord hos Jakob Ruggaard, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd.
- Jeg synes, rektorernes forslag er bekymrende, fordi det vil holde rigtig mange unge fra at få en uddannelse. Det ærgrer mig lidt, at man fokuserer på at lukke porten i, siger han.
- Ledigheden for akademikere er sindssygt frustrerende, og en rigtig trist situation. Derfor skal man gøre noget for at nedbringe den for de mennesker, der er ledige nu, siger Jakob Ruggaard.
De studerende er kommet med et udspil, hvor de både ser på, hvordan man får bedre uddannelser - og hvordan man får skabt arbejdspladser:
- Man bliver nødt til at gøre noget politisk. Den ledighed, der er, er jo ikke skabt af, at studerende tager fjollede studievalg, siger formanden.
- Den er skabt, fordi det offentlige og virksomhederne simpelthen ikke rigtigt ansætter akademikere for tiden, da vi er på vej ud af en krise, siger Jakob Ruggaard.
De studerendes formand understreger også, at det kan være vanskeligt at spå om fremtiden - og om, hvilke uddannelser, der vil blive brug for.
- Når man har prøvet politisk at styre optaget, så har det ført til nogle store problemer, man ikke kunne forudse. Man har manglet en masse i de faggrupper, man har justeret ned. Det er sket med lægerne og med ingeniørerne, siger han.
De studerende peger i deres udspil på, at han i stedet for at begrænse skal skrue op for videnspilotordningen, iværksætterordningen og akademikerkampagnen.
- Man skal parre akademikere med virksomhederne og give tilskud til små- og mellemstore virksomheder, så de ansætter akademikere. Det viser sig, at det skaber job til akademikere - og at virksomheden vækster og skaber flere job, siger han.
/ritzau/